Priopćenja

Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije posjetilo koncesionara za realizaciju plinofikacije Splitsko-dalmatinske županije

Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije na čelu sa zamjenikom župana Viskom Haladićem boravilo je od 6. do 8. prosinca 2010. u okolici Beča u Austriji.

Domaćin izaslanstvu bila je Tvrtka EVN, koncesionar za izgradnju visokotlačnog transportnog plinovoda, distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu Splitsko-dalmatinske županije. Osnovna svrha posjete bila je upoznavanje sa tvrtkom EVN i njihovim načinom poslovanja. Ovom prilikom izaslanstvo je imalo prilike vidjeti plinske distribucijske sustave u Beču i okolici, a čiji je investitor EVN, inače vodeće društvo za energiju i usluge zaštite okoliša u Donjoj Austriji, te Srednjoj, Južnoj i Istočnoj Europi.

Sa poslovanjem i strategijom tvrtke EVN izaslanstvo Županije upoznali su članovi Uprave tvrtke, prvoga dana boravka, u sjedištu tvrtke u Maria Enzersdorfu. Područje poslovanju tvrtke je električna energija, plin, toplinska energija, voda, otpadne vode i iskorištavanje plina.

Također, upoznali su izaslanstvo sa planiranim mjerama za korisnike pri prelasku na opskrbu prirodnim plinom: osiguravanje mnogobrojnih informacija o aspektima prelaska na prirodni plin, kompletno savjetovanje o korištenju, optimalna primjena tehnologije, točno dimenzioniranje i time poboljšana učinkovitost energije, povoljniji priključak na mrežu sa garantiranim uvjetima.Također, izaslanstvo je upoznato sa planiranom suradnjom s gradovima i općinama za razvoj ekološki prihvatljive opskrbe energijom, te marketinškim aktivnostima koje se već u jednom dijelu provode u Dalmaciji. Predstavljena je i već započeta obuka EVN plinoinstalatera iz Hrvatske, a koja se planira i za iste sa područja Splitsko-dalmatinske županije.

Drugoga dana boravka u Donjoj Austriji izaslanstvo je obišlo postrojenje spalionice otpada u mjestu Dürnrohr, koje je povezana sa termoelektranom u njenoj blizini, te se na taj način otpad iskorištava kao pogonsko gorivo za dio rada iste.

Istoga dana izaslanstvo je obišlo pogone plinske elektrane Theiss, te mjesto račvanja plina u Traismaueru. 

                                                                       A.M. Škorić 

Stožer civilne zaštite SDŽ