Priopćenja

Ove godine ćemo intenzivirati suradnju s Državom Izrael

Danas je župan Blaženko Boban sa suradnicima u zgradi Županije primio veleposlanika Države Izrael, Nj. E. Garya Korena i dr. Dragana Primorca.

Razgovaralo se o dosadašnjoj suradnji Splitsko-dalmatinske županije i Države Izarel te planovima za budućnost.

Župan Boban je u kratkim crtama predstavio Županiju, najveću po površini i najljepšu u Hrvatskoj. Župan je podsjetio da se nalazimo u županiji u kojoj počinje hrvatska povijest. - Na svakom koraku se susrećemo sa spomenicima iz bliže i dalje prošlosti, ali smo okrenuti budućnosti kroz brojne projekte demografske obnove i rada s mladima.Demografiju moraju pratiti nova radna mjesta. Zato stvaramo uvjete za nove investicije - kazao je župan te  istaknuo brojne mogućnosti suradnje u gospodasrtvu, poglavito u poljoprivredi kao i unaprjeđenju turizma,kroz  još veći broju dolazaka turista iz Izraela u Hrvatsku i u Splitsko-dalmatinsku županiju i obrnuto, odlasku naših turista u Izrael.

- Radujem se što ćemo nastaviti suradnju koju smo uspostavili s Vašim prethodnicima prije svega na području kultur (Dani Izraelskog filma u SDŽ), znanosti i obrazovanja.- kazao je uvodno župan, podsjećajući na prvi odlazak djelatnika Županije u Izrael kako bi se upoznali s načinom funkcioniranja izraelskih Centara izvrsnosti, prepoznatih kao najbolji u svijetu. - Danas Vam s ponosom možemo kazati da je više od tri tisuće učenika prošlo kroz županijske Centre izvrsnosti, da organiziramo, u široj regiji prepoznatu, ENTER konferenciju te u dogledno vrijeme pripremamo jedan veliki EU projekt, izgradnju Kampa Izvrsnosti, najvjeroojatnije u Novim Selima, na širem području Grada Omiša. Zato ćemo i kroz nadolazeće vrijeme nastaviti suradnju s Državom Izrael na području znanosti, razvoju suvremenih tehnologija i sigurnosti. Naime, već smo započeli razgovore s izraelskim mjerodavnim ministarstvima o obuci pripadnika žurnih službi i vatrogasaca u našem budućem Centru u Vučevici, a i Vaš današnji posjet je povezan sa suradnjom na tom području, budući da zajedno s dr. Draganom Primorcem podržavate suradnju splitskog i izraelskih sveučilišta upravo u području sigurnosti kroz uvođenje novog interdisciplinarnog studija na splitskom Sveučilištu.

Veleposlanik Države Izarel, Nj. E. Gary Koren je kazao kako je već drugi put u Splitu te da je oduševljen viđenim i da želi posjetiti i ostale krajeve županije. Zahvalio je županu na današnjem prijemu i prof. dr. Draganu Primorcu na nagažmanu oko ustroja novog interdisciplinarnog studija koji će objedinjavati filozofski, politički, politološki, sigurnosno-tehnološki pristup. - Hrvatska je odnedavno članica Schengena i kao takva ima vrlo dugu granicu s BiH za što će svakako trebati ovakva specijalistička znanja iz područja zaštite nacionalne sigurnosti.- naglasio je veleposlanik Koren, te dodao brojne nove mogućnosti suradnje SDŽ i Države Izarel na području obnovljivih izvora, IT, i posebno poljoprivrede. 

U razgovor su se uključili i dr. Primorac, zamjenik župana Stipe Čogelja, županijski pročelnik U.O. za prosvjetu, školstvo, kulturu i tehničku kulturu, Tomsilav Đonić i ravnatelj CI Ivica Zelić. Dr. Primorac je kazao kako se osjeća kao da je došao u vlastitu obitelj te je najavio lobiranje za održavanje Kongresa nobelovaca 2024. godineu Splitu.

Nakon što su razmijenili prigodne darove, župan Boban je pozvao izraelskog veleposlanika da u lipnju dođe na Start-up Regatu i Treću Enter konferenciju izvrsnosti.

Stožer civilne zaštite SDŽ