Priopćenja

Primanje za predstavnike Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Predstavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov i njegova pomoćnica Katarina Čeleković sa suradnicima posjetili su danas Županiju. Pozdravili su ih, te im zaželjeli dobrodošlicu, uz želju za daljnjom suradnjom župan Ante Sanader, predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar, te zamjenik župana Luka Brčić.

Ravnatelj Zavoda Žigmanov, upoznao je svoje domaćine sa radom Zavoda, te problemima kojima se susreću u svom radu. Naglasio je kako se Zavod bavi prvenstveno očuvanjem i unaprjeđenjem kulture Hrvata u Vojvodini.

Sva baština vojvođanskih Hrvata, koji su na područje Vojvodine počeli doseljavati 1686. god. iz Dalmatinske zagore, zapadne Hercegovine, te zapadne Bosne, još uvijek nije sva sakupljena, a Zavod upravo to pokušava, istaknuo je Žigmanov. Inače, povod njihovom boravku u Splitu je sinoćnji orguljaški koncert pod nazivom održan je „Glasovi orgulja u ravnici“, održan u crkvi Samostana sestara službenica milosrđa (Ančele), a povodom osamnaestih Dana Ogranka Matice Hrvatske Split. Izvođač, koji je također nazočio primanju, bio je Saša Grunčić , iz Subotice, a na programu su bila djela hrvatskih skladatelja iz Vojvodine: Stanislava Prepreka, Albe Vidakovića i Josipa Andrića. Primanju su nazočili predsjednik Ogranka Matice Hrvatska Split Mario Mimica, te gradonačelnik Grada Trilja Ivan Šipić i savjetnik župana Damir Gabrić.

A.-M. Škorić

Stožer civilne zaštite SDŽ