Priopćenja

Rumunjski veleposlanik Nj. E. Constantin Grigorie posjetio Splitsko-dalamatinsku županiju

Veleposlanik Rumunjske u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Constantin – Mihael Grigorie posjetio je danas Splitsko dalmatinsku županiju.

Srdačnu dobrodošlicu poželjeli su mu župan Blaženko Boban i zamjenik župana Ante Šošić.

Veseli me Vaš dolazak u splitsko-dalmatinsku županiju, najveću županiju u Republici Hrvatskoj. Još kao gradonačelnik Solina, pratio sam početak i razvoj tvrtke AD Plastik koja je u Rumunjskoj s Faurecia Automotive holdingom ušla u proizvodnju dijelova za tvornicu Renaulta u Rumunjskoj. Danas se u toj tvornici proizvode dijelovi za Dacia modele vozila i to u vrijednosti od gotovo 100 milijuna eura. Trenutni broj zaposlenih prema mojim saznanjima je oko 580. To je jedan od lijepih primjera čvrste poveznice naših dviju država i u gospodarskom smislu.

Posebno me veseli što ste u sektoru IC tehnologija zadnjih nekoliko godina dosegli zavidne rezultate i na europskoj razini. Nadam se suradnji i na tom području.Također se nadam još većem broju turista iz Rumunjske iako je Dalmaciju tijekom ove turističke sezone posjetilo gotovo 100 tisuća turista s vašeg područja, kazao je župan.

Veleposlanik se zahvalio županu na prijemu te je istaknuo dobru suradnju Rumunjske i Hrvatske ističući pozitivna iskustva s hrvatskom zajednicom u Rumunjskoj.

U Hrvatskoj sam tek godinu dana, ali već sam do sada imao priliku biti u Splitu i Splitsko dalmatinskoj županiji. Drago mi je čuti da ste još kao gradonačelnik Solina imali priliku surađivati s rumunjskim tvrtkama. Želja mi je proširiti našu suradnju na razini županija, sveučilišta i gospodarskih komora. Ova godina vrlo je pozitivna u dijalogu između Hrvatske i Rumunjske, što potvrđuje i nedavni posjet Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Rumunjskoj, kao i posjet rumunjskog Premijera Hrvatskoj.

Zbog važnosti odnosa koje njegujemo, otvoriti ćemo i počasni konzulat Rumunjske u Splitu, te Vam ovom prilikom i predstavljam našeg počasnog konzula gosp. Stjepana Roglića. Nadam se da ćemo potporu Splitsko dalmatinske županije i vašu osobnu imati i dalje, istaknuo je na kraju veleposlanik.

Stožer civilne zaštite SDŽ