Priopćenja

Sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i župana Blaženka Bobana

Na današnjem sastanku s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićom, župan Blaženko Boban je istaknuo niz, za Splitsko-dalmatinsku županiju, iznimno važnih projekata. Nastavljajući se na jutros započetu temu razgovora o posljedicama ljetošnjih požara na području Splitsko-dalmatinske županije, posebno velikog požara na području Žrnovnice, Podstrane i na širem području Splita, župan Boban je iznio podatke o štetama, ali i iskustvima i naučenim lekcijama u obrani od ovako velikih nepogoda, te o potrebi zajedničkog sudjelovanja u sanaciji nastalih šteta. Bilo je riječi i o mogućim posljedicama ovakvih požara na turizam u Dalmaciji, kao i o boljem planiranju nadolazećih turističkih sezona. U tom pravcu županijska Turistička zajednica će zajedno sa županijskim Odjelom za pomorstvo i turizam pripremiti Strategiju o održivom razvoju turizma na području županije.

Predsjednik Vlade Plenković je najavio skori sastanak u Vladi, sa županom i suradnicima, o sanaciji nastalih šteta ne samo od požara, nego općenito od elementarnih nepogoda.

Svakako među najvažnijim temama za Splitsko-dalmatinsku županiju – naglasio je župan Boban – su goruća pitanja iz područja cestovne infrastrukture: od rješavanja pitanja naplate tunelarine kroz tunel sv. Ilije, do početka razgovora o izgradnji tunela Kozjak i završetka već započetih brzih cesta, od kojih je prioritet cesta od Mravinaca prema TTTS-u i dalje prema Omišu.

Najavljujući skori susret župana sa svima načelnicima i gradonačelnicima s područja županije, župan Boban je izvijestio predsjednika Vlade, ministre i državne tajnike o jednoj od tema toga sastanka – potrebi revitalizacije i stavljanja u funkciju napuštenih područnih škola po otocima u Zagori i u priobalju.

Sastanku su uz predsjednika Vlade i župana nazočili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar uprave Lovre Kuščević, državni tajnici Krunoslav Katičić, Tomislav Mihotić, Tonči Glavina, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić i njegova zamjenica Tena Mišetić, glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, saborski zastupnik i predsjednik HVZ Ante Sanader, zamjenik župana Luka Brčić, pročelnici Damir Gabrić i Davor Pavić, te gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić.

Stožer civilne zaštite SDŽ