Priopćenja

Sastanak župana i suradnika s načelnicima i gradonačelnicima iz cijele županije

Danas se u dvorani Županije u Domu za starije i nemoćne osobe na Zenti održava radni sastanak s gradonačelnicima gradova i načelnicima općina Splitsko-dalmatinske županije. Sastanak je, kao i dosadašnje, inicirao župan splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Dnevni red:

1. Nabavka školskih udžbenika u osnovnim školama kojima je osnivač SDŽ;

2. Izvješće o aktivnosti arhiva SDŽ;

3. Plan potrebnih specijalizacija u Domu zdravlja SDŽ;

4. Protupožarna sezona 2018;

5. Novi zakon o državnoj imovini i suradnja gradonačelnika i načelnika s Ministarstvom državne imovine – izvjestitelj ministar Goran Marić.

Župan je održao uvodnu riječ vezano uz besplatne udžbenike: – Nabava je provedena, postupak je završen i pred nama je samo potpisivanje ugovora s izdavačem te distribucija udžbenika. Sva djeca od 1. do 8. razreda će dobiti komplet udžbenike u svim OŠ  kojima je osnivač SDŽ. Ono što vi, ako hoćete ili možete, skupa s roditeljima ili drugačije kupiti radne bilježnice i slično. Ako nađete prijateljsku školu u Slavoniji ili Lici, moj je prijedlog da im donirate polovne knjige – kazao je župan.

(Grado)načelnike je o detaljima nabeve i distribucije udžbenika upoznao pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport SDŽ Tomislav Đonlić. Đonlić je prije glavne teme gradonačelnike i načelnike izvijestio o početku nove školske godine

-Od prošlog tjedna nastava u SDŽ umjesto 3. rujna počinje 10. rujna u osnovnim školama u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tražili smo odgodu nastave s obzirom na učestale sastanke nekih ravnatelja škola, osobito na otocima. Oni su mišljenja da je do sada nastava počinjala rano, pa smo zatražili odgodu početka nastave, te je ministarstvo prihvatilo naš prijedlog – kazao je.

Potom je komentirao kako ide postupak nabavke udžbenika od strane Županije: – Što se tiče nabavke školskih udžbenika, trenutno imamo 192 ponude! Očekujemo da ćemo sredinom srpnja imati prve udžbenike u školama, a do kraja kolovoza svi udžbenici trebaju biti u školama. Udžbenike dobivaju svi učenici OŠ čiji je osnivač SDŽ. Radi se o 22.385 učenika. Škole će zaprimiti udžbenike, i onda ih distribuirati po razrednim odjeljenjima. Udžbenik nije radni materijal. Tu postoji prostor za jedinice lokalne samouprave, da sukladno proračunskim mogućnostima nabave evnetualno i radne bilježnice i druge potrebne mateijale. Oko 55 posto cijene su udžbenici, a oko 45 posto radni materijali. Prve isporuke će krenuti već sredinom srpnja, a cijeli proces bi trebao završiti najdalje do kraja kolovoza – rekao je Đonlić.

Radoslav Zaradić: -Dobili smo jednu od najmodernijih zgrada pismohrane u Hrvatskoj

Slijedeće na dnevnom redu je bilo kratko izvješće o izgradnji zgrade Arhiva SDŽ i eventualnoj kupnji zemljišta za novu zgradu.

-Namjera nam je u dogledno vrijeme napraviti arhivsku ustanovu za sve gradove i općine koji to žele – kazao je uvodno župan. Voditelj pismohrane Splitsko-dalmatinske županije, Radoslav Zaradić je izvijestio o aktivnosti arhiva SDŽ.

– Zadnji zakon se donio 1997. godine, a od tada se štošta promijenilo. Novi zakon će donijeti brojne promjene. Arhiv otvoren u Dicmu je prvi takav u Hrvatskoj. Imamo vjerojatno najsuvremeniju zgradu takve vrste u Hrvatskoj. Ukupna površina zgrade je 700 četvornih metara, od čega je spremište na 350 četvornih metara. Prema novom zakonu, Arhiv SDŽ će biti nadležan za sve ustanove kojima je Županija vlasnik i osnivač (gotovo 150 institucija). Kapacitet Arhiva je 50 tisuća registratora. Županijske ustanove, kao i Županija imaju trenutno po 25 tisuća registratora.

Sve općine i gradovi imaju zakonsku obvezu čuvanja u zaštite svog arhivskog gradiva – kazao je Zaradić, te je ostavio na razmišljanje čelnicima jedinica lokalne samouprave opciju kupnje dodatne čestice zemlje i izgradnju nove zgrade za tu svrhu.

Kroničan nedostatak pedijatara

Ravnatelj Dragomir Petric rekao je da specijalizanti iz Doma zdravlja odlaze u KBC. – Rastegnuti smo kao žvaka do zadnje legalne mogućnosti. Želim poručiti otočanima i obalnim mjestima da naši ljudi nemaju gdje spavati, nema smještaja na otoku! Ne samo da moramo školovati ljude, nego lokalna samouprava mora naći dodatne mogućnosti smještaja, poticaja i slično. Moramo na lokalnom nivou naći preduvjete da se ljude potakne da ostanu. Dom zdravlja će napraviti sve u svojoj mogućnosti i nadam se da će se naći načina za ovu suradnju – kazao je dr. Petric.

Načelnik Baške Vode, Joško Roščić: – U Makarskoj u sezoni imamo problem. Uložili 650 tisuća kuna + PDV u Hitnu pomoć i počinjemo u petak. Ako spasimo 1 život mislim da smo napravili veliku stvar. Župan je obećao da će ovu sezonu pokriti djelatnike. Dođite vidjeti što smo napravili na makarskom području. Ne vrijedi samo žalit se i gledati kad će nam netko nešto napraviti – kazao je Roščić. Dio načelnika zatražio je zaseban sastanak isključivo na temu zdravstvene zaštite u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Župan je kazao da smo sada u vakuum prostoru oko realizacije specijalizacija zbog nedostatnih aktivnosti zadnje četiri godine i da se treba raditi na kontinuiranim specijalizacijama. Dožupan Luka Brčić je rekao da se treba postaviti pitanje fiskalne odgovornosti. Jedna specijalizacije kroz 5 godina košta 5 milijuna kuna i treba vidjeti kako napraviti jamstvo da će oni nakon specijalizacije ostati u Domu zdravlja.

Gradonačelnik Solina, Dalibor Ninčević, na temu specijalizacije je kazao kako je pohvalno što je odobren toliki broj specijalizacija, ali je iskazao i bojazan – Moram postaviti pitanje što ćemo danas? Svatko od nas dolazi iz različitih sredina. Specijalizacija traje 5-6 godina, treba živjeti do tada. Jedan od najvažnijih problema s kojima se Hrvatska susreće je demografska slika. Na sreću, u Solinu nema te probleme nego demografski napreduje. Ipak, nemamo dovoljno pedijatara. Solin je spreman riješiti stambene i druge probleme pedijatrima. Tko god da je bio na čelu Doma zdravlja, jako se loše planiralo zadnjih desetak godina. Ako se zna da dvije pedijatrice idu u mirovinu, zna se da se nije dobro planiralo. Ne smijemo doći u situaciju da za koju godinu ostanemo bez pedijatra u Solinu. Cijenim obiteljsku medicinu, ali smatram da je skrb djece adekvatna s pedijatrom. Pokušajmo osigurati gotovog liječnika da bi djeca u Solinu i okolici imala potrebnu pedijatrijsku skrb – kazao je Ninčević.

-HZZ ne radi posao kako treba. Nažalost imamo primjere da netko ima 20 godina, a i dalje ide u pedijatra. Naš KBC ima takav nedostatak kadra da su sve uzeli od nas. Četiri godine HZZ ne plaća pedijatre – kazao je dr. Petric.

Izvješće o planovima za protupožarnu sezonu 2018. iznio je glavni županijski zapovjednik Dražen Glavina.
 

Stožer civilne zaštite SDŽ