Priopćenja

"Zahvaljujući Vladi RH i predsjedniku Andreju Plenkoviću, Hrvatska je danas ponosna EU država, spremna pomoći susjednim zemljama"

Zahvaljujući  Vladi RH i predsjedniku Andreju Plenkoviću, Hrvatska je danas ponosno tu gdje jest, potpuno integrirana u društvo slobodnih, suverenih i demokratskih zemalja modernog svijeta.

 

Na tradicionalnom prijemu u zgradi Splitsko-dalmatinske županije, kojega su zajednički upriličili župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak, prigodom 31. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, okupio se veliki broj predstavnika konzularnog zbora i nacionalnih manjina.

Riječi dobrodošlice i čestitku okupljenima uputio je gradonačelnik Ivica Puljak koji je kazao: - Ovo je Dan kada se svi zajedno osjećamo ponosno, dan kada je Republika Hrvatska postala ravnopravni član svjetske zajednice demokratskih zemalja, koje vi ovdje okupljeni predstavljate – kazao je gradonačelnik te zahvalio počasnim konzulicama i konzulima na izvrsnoj suradnji s Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom, ističući kako je RH danas punopravna članica Schengena i euro-zone što otvara nove prostore za daljnju suradnju na svim područjima gospodarstva, znanosti i kulture.

Župan Blaženko Boban je zahvalio svima na dolasku na ovo tradicionalno okupljanje, podsjećajući sviju na 31 godinu dugi put od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske do danas. – Nema naroda na europskom prostoru kao što je hrvatski narod, koji je tako turbulentno vrijeme od uspostave države, međunarodnog priznanja, obrane i oslobađanja Domovine, prijeme u euroatlantske integracije, NATO i EU, do današnjih dana kada smo, zahvaljujući sadašnjoj Vladi RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem,  napravili i posljednji korak na tom putu, prijem u Schengen i Euro-zonu. Upravo na današnji dan Vatikan je objavio svijetu da su priznali RH, ali ne treba zaboraviti ni činjenicu da je među prvim zemljama izvan kruga tadašnje EZ, koje su već 11. prosinca 1991. godine priznale neovisnost Republike Hrvatsku, bila i Ukrajina. Zato me, kao čovjeka i kao dužnosnika, raduje solidarnost i svakovrsna pomoć Vlade RH na čelu s predsjednikom Plenkovićem, ukrajinskom narodu i neovisnoj, demokratskoj i slobodarskoj državi Ukrajini – kazao je župan te se obratio predstavnicima nacionalnih manjina naglasivši kako su nacionalne manjine blago svakog demokratski zrelog naroda. - Stoga danas posebno zahvaljujem svim predstavnicima nacionalnih manjina na području županije za izvrsnu suradnju, koja uistinu može biti primjer svima u Hrvatskoj i šire. Župan je na koncu obraćanja zahvalio svim predstavnicima konzularnog zbora, a njih 25 djeluje na prostoru grada Splita i Županije, za svaku pomoć u uspostavljanju kontakata s predstavnicima tvrtki koje su ovdje investirale ili su u procesu traženja poslovnih partnera, a dolaze iz zemalja koje oni predstavljaju.

Županu i gradonačelniku se u ime konzularnog zbora zahvalio na tradicionalnom prijemu zamjenik doajena konzularnog zbora, počasni konzul Mađarske, gosp. Ivo Staničić koji je podsjetio okupljene na kronološki slijed važnijih datuma iz nedavne povijesti RH, ističući da „prijeđeni put od međunarodnog priznanja RH do 1. siječnja ove godine, do ulaska u schengenski prostor i uvođenja eura, nije bio ni malo lagan. Na kraju svoga obraćanja Staničić je kazao: - Mi počasni konzuli ćemo ustrajati, kao i do sada, doprinositi unaprjeđenju gospodarske, kulturne, turističke i svake druge suradnje država koje zastupamo i naše matične države Republike Hrvatske. Budite sigurni da imate pouzdane suradnike i prijatelje.

Na koncu se okupljenima obratio predsjednik Koordinacije vijeće i predstavnika nacionalnih manjina SDŽ i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine, gosp. Kadro Kulašin, koji je emotivno govorio o počecima stvaranja i obrane te međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, istaknuvši veliku pomoć Grada i Županije u radu vijeća nacionalnih manjina. – Mi ćemo nastaviti ugrađivati ono najbolje što imamo, sve vrijednosti, kulturu i tradiciju naših zajednica u hrvatsko društvo gledajući u budućnost i uspostavljanje čvrstih veza RH s našim matičnim zemljama iz kojih potječemo.

Uz župana i gradonačelnika, prijemu su nazočili zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita, Željko Domazet, predsjednik županijske Skupštine Mate Šimundić, potpredsjednici županijske Skupštine Luka Roguljić i Milija Baldić Lukšić te pročelnik UO za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava, Damir Gabrić.

Stožer civilne zaštite SDŽ