Priopćenja

Župan Boban obilježio početak školske godine svečanim otvaranjem škole u Krušvaru

U ponedjeljak, 4. rujna u 10,30 sati splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je obilježio početak nove školske godine svečanim otvorenjem obnovljene zgrade Područne škole Krušvar OŠ Ante Starčevića Dicmo.

-Mi kao osnivač 64 osnovne škole i preko 100 područnih škola vodimo računa o svim ustanovama  odgojno-obrazovnim u kojima se naša djeca obrazuju. Tako i ovdje u područnoj školi u Krušvaru. Škola je bila u jako lošem stanju i odlučili smo je obnoviti za 23 djece. Želimo da i oni imaju uvjete kao i ostala djeca  našoj županiji , to je naša uloga i cilj. S tim ciljem odlučili smo uložiti sredstva ovdje, uloženo je nešto više od 2 milijuna kuna, sada djeca imaju uvjete sukladne pedagoškim standardima- kazao je županijski pročelnik za društvene djelatnosti Tomislav Đonlić, dodajući kako želi da početak školske godine proteče uspješno za svih 55.000 djece u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ravnateljica OŠ Ante Starčevića, Dajana Maretić je kazala kako je dosta vremeno trebalo provesti i u pisanju i u molbama da bi se sve posložilo i ispalo kako treba.

– Učenici su prije samo godinu dana izmješteni iz ove škole zbog opasnosti boravka u njoj. Zahvaljujuči Splitsko-dalmatinskoj županiji prepoznata je važnost ove škole. Obilazila sam i tražila pomoć u ime učenika i u ime ove djece, mjesta i same škole. Od vrata do vrata, institucije do institucije- kazala je ravnateljica.

Dodala je da je ovo stvar opstanka u maloj sredini jer broj učenika opada, mladi se iseljavaju, ali se ravnateljica nada da ova škola ima budućnost.

Radovi cjelovite adaptacije školske zgrade, koje je u cijelosti financirala Splitsko-dalmatinska županija, počeli su prošle godine uoči božićno-novogodišnjih blagdana.

Vrijednost radova je oko 2 milijuna kuna, a tu su uključeni izgradnja novog, zapadnog dijela zgrade, temeljita adaptacija istočnog dijela i opremanje unutarnjeg prostora. Sama površina objekta područne škole ‘Ante Starčević’ Dicmo u Krušvaru je 321,98 m2 i projektom je obuhvaćena energetska obnova cijele zgrade, zamjena krovišta, toplinsko izoliranje vanjskih zidova i ostalo. Energetska obnova uključuje i toplinsku izolaciju vanjskih zidova, izvedbu fasade na cijeloj zgradi, uključujući i istočno postojeće krilo, te zamjenu vanjske stolarije. U prizemlju zgrade su dvije učionice sa spremištem. U sjevernom dijelu zgrade uređene su sanitarije sa spremištem za zaposlenike škole.

Okupljenim učenicima, nastavnicima i roditeljima na krau svečanosti obratio se i župan Blaženko Boban koji je kazao kako će njegovi kolege političari danas obilaziti škole i slikavati se s učenicima, a on je odlučio otići u područnu školu, te neće ići u velike gradove, ni velike škole.

– Idemo tamo gdje klupe ostaju prazne, gdje polja ostaju neuzorana, idemo pokazati da nam je cilj reći da nas je briga za ovim prostorima- kazao je Boban, te posebno naglasio kako ove godine imaju 4 upisana prvašića, a dogodine se očekuje bar njih 11 u Krušvarima.

Boban je također naglasio i kako će u Proračunu za 2018. godina osigurati sredstva za djecu iz područnih škola diljem županije.

– Želimo da mladi ljudi ostaju na svom ognjištu- kazao je župan, te dodao da više od 36.000 osnovnoškolaca u županiji i preko 19.000 srednjoškolaca kreću u prvi dan nastave, te im poželio mudrosti i znanja, tolerancije, ljubavi,domoljublja i vjere.

Na samoj svečanosti otvorenja škole, uz župana Bobana, sudjelovali su pročelnici Tomislav Đonlić i Davor Pavić, načelnik Općine Dicmo Ivan Maretić sa suradnicima, KUD-a Dicmo, ravnateljica OŠ Ante Starčevića Dajana Maretić i djelatnici škole te mještani Krušvara. Nakon što je župnik don Petar Dukić blagoslovio nove prostore škole, KUD Dicmo i učenici ove škole su izveli prigodni kulturni program, a župan Blaženko Boban je učenicima i djelatnicima škole uručio prigodne darove.

Stožer civilne zaštite SDŽ