Upute

Skoro milijun kuna bespovratnih sredstava za izgradnju fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama u SDŽ

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban uručio je danas (20. srpnja) 36 ugovora, ukupne vrijednosti 990 tisuća kuna,  za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, za fotonaponske elektrane za kućanstva na području Splitsko-dalmatinske županije.

Na natječaj za korištenje obnovljivih izvora energije (Mjera 1.2.) stigle su 43 prijave, a 36 ih je zadovoljilo kriterije i dobilo sredstva. Za fotonaponsku elektranu na krovištu obiteljskog stambenog objekta koja treba imati minimalno 36 metara četvornih – do 5 kW, 9 potpisnika dobilo je po 20 tisuća kuna, a 27 potpisnika koji grade elektrane od 10 kW dobilo je po 30 tisuća kuna, što je oko 50 posto sredstava potrebnih za izgradnju navedenih solarnih elektrana. Investicija bi se trebala isplatiti nakon 5 godina, a garancija za trajnost solarne elektrane je do 25 godina.

Za ovu namjernu Županija je iz svog proračuna izdvojila 990 tisuća kuna.

 Prilikom uručivanja ugovora župan Blaženko Boban istaknuo je kako smjer razvoja Splitsko-dalmatinske županije ide u tri pravca – demografske mjere, razvoj širokopojasne mreže na području cijele županije te korištenje obnovljivih izvora energije. Dodao je kako zajedno s državnom razinom rade solarne elektrane. Jedna od njih je već otvorena na Visu, a kroz koji dan očekuje se i otvaranje solarne elektrane u Vrlici – Vrlika 2, početak radova.

- S ovim projektom nastavljamo dalje, još intenzivnije. Nadam se da će ovi ugovori biti poticaj i svima drugim građanima s područja naše županije da u ovom smjeru zajednički idemo razvijati obnovljive izvore energije. Na taj način čuvamo okoliš, a čuli ste i kolika je ušteda samih potrošača izgradnjom jedne takve elektrane -  kazao je župan Boban.

Među potpisnicima ugovora bile su i tri osobe iz cetinskog kraja – po jedna iz Sinja, Trilja i Brnaza. Sinjanka Slavica Minarik sretna je zbog pomoći Županije pri gradnji solarne elektrane. - Prijavili smo se za kuću u kojoj živimo suprug i ja i dobili smo 30 tisuća kuna. Dosta smo orijentirani prema obnovljivim izvorima energije i odlučili smo napraviti takvu elektranu. Ova sredstva nam dosta znače, to je malo veća investicija i svaka kuna dobro dođe. Tako da smo stvarno zadovoljni što smo prošli na ovom natječaju - kazala je gospođa Minarik.

Gospođa Emilija Čavara se također prijavila na ovaj javni poziv Županije te je i ona dobila nepovratna sredstva za izgradnju solarne mini elektrane na krovu obiteljske kuće u Klisu: - Vremenom će nam  naša fotonaponska elektrana donijeti značajno smanjenje troškova. Ne manje važno je i činjenica da na ovaj način dajemo svoj doprinos podizanju ekološke svijesti. Investicija bi se trebala isplatiti nakon pet godina, a trajnost elektrane je do 25 godina - kazala je gđa Čavara.

Pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove, Anđelko Katavić je kazao da je javni poziv oglašen na stranicama Županije 20. travnja i da se na isti javilo 43 pojedinaca ili obitelji s područja cijele Županije, a njih 36 su, kako rekosmo, ostvarili sve kriterije danas dobili ugovore po kojima će Županija, nakon što korisnici ugovora donesu račune utrošene na izgradnju fotnaponskih elektrana, isplatiti 20 odnosno 0 tisuća kuna, ovisno o veličini elektrane, odnosno količini energije koju će proizvoditi. 

Uz župana Bobana i pročelnika Katavića sa suradnicima, današnjem potpisivanju ugovora u hotelu Cornaro, nazočili su  zamjenik župana Stipe Čogelja i pročelnik kabineta Davor Pavić.

Stožer civilne zaštite SDŽ