Upute

Župan Boban primio u nastupni posjet veleposlanika UK Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH

Danas (ponedjeljak, 26. srpnja) je župan Blaženko Boban upriličio prijem u županiji Splitsko-dalmatinskoj za veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Nj. E. Simona Dereka Thomasa.

Bio je ovo prvi službeni posjet novog veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nakon što je veleposlaniku poželio dobrodošlicu te u kratkim crtama predstavio bogatu povijesnu i kulturnu baštinu te zemljopisne ljepote površinom najveće, kako župan reče - subjektivno zasigurno i najljepše hrvatske županije, župan Boban je istaknuo tri stupa na kojima počiva održivi razvoj svih krajeva Splitsko-dalmatinske županije. -Prije svega smo usmjereni na demografsku obnovu i razvoj posebno rubnih dijelova županije. Posebnu pažnju posvećujemo razvoju IT sektora i privlačenju digitalnih nomada u našu prelijepu i sigurnu županiju, za što stvaramo preduvjete izgradnjom širokopojasne mreže u svim područjima Županije. Potičemo zelenu energiju, stvarajući zajedno sa središnjom vlašću sve preduvjete za investicije u obnovljive izvore energije. Želimo prije svega energetski potpuno neovisne naše otoke i rubna područja županije. Pri tomu vodimo računa o zaštiti okoliša, svjesni mogućih utjecaja eventualno krivog odnosa spram našega okruženja  na klimatske promjene kod nas i u svijetu. Još uvijek se kao regija ipak najviše oslanjamo na sve oblike turizma. Osobno sam posjetio veliki sajam turizma u Londonu na kojemu naša županija redovito  ima svoje posebno predstavljanje, kao i na sajmu u Berlinu. U godinama prije pandemije turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva, Velike Britanije i Sjeverne Irske su rado dolazili na naše otoke i priobalje, te ih očekujemo i ove godine, budući da smo osigurali sve preduvjete za njihov nesmetan dolazak i sigurni boravak. Uz turizam, koji je još uvijek, kako rekoh,  okosnica gospodarstva u našoj županiji, ulažemo dosta u razvoj poslovnih zona u različitim dijelovima županije kako bismo investitorima olakšali ponekad složene procedure ishođenja raznih dozvola i stvorili sigurno okruženje za uspješno poslovanje. Posebno smo ponosni na naše splitsko Sveučilište, već povezano sa sveučilištima s područja Ujedinjenog Kraljevstva, ali vidimo tu još prostora za unaprjeđenje suradnje.

Veleposlanik UK Velike Britanije i Sjeverne Irske, Nj. E. Simon Derek Thomas je pozdravne riječi županu Bobanu i zamjeniku Čogelji uputio na solidnom hrvatskom jeziku: - U prvoj šetnji ovim prelijepim gradom sam susreo brojne britanske turiste što me je obradovalo. Zato odmah želim naglasiti kako je kod nas vrlo visok stupanj procijepljenosti te da će mnogi naši sugrađani, željni putovanja i povratka starim navikama, ipak prilikom odabira destinacija za odmor birati sigurne zemlje kao što je Hrvatska koja je pokazala da zna vrlo dobro balansirati između potrebnih epidemioloških mjera i zahtjeva tržišta - kazao je veleposlanik te se složio sa županom Bobanom o potrebi još veće suradnje, navlastito u području razvoja digitalnih tehnologija i poticanju većeg korištenja obnovljivih izvora energije. Veleposlanik je kazao kako planira posjetiti gradonačelnika i upravu Grada Splita te Pomorsku bazu HRM-a u Lori.

Zamjenik župana Stipe Čogelja je upoznao veleposlanika Thomasa s različitim aktivnostima koje Županija poduzima u zaštiti pomorskog dobra i balansiranju između velikog interesa turista za našu pomorsku, arheološku i povijesnu baštinu te potrebe čuvanja svih naših prirodnih ljepota za buduće naraštaje.

Stožer civilne zaštite SDŽ