Upute

Župan sa suradnicima na otvaranju radova na posljednjoj dionici ceste Zagvozd-Krstatice-Slivno

U zaseoku Rake u općini Zagvozd župan Blaženko Boban i zamjenik Ante Šošić zajedno s predstavnicima Županijske uprave za ceste na čelu s ravnateljem Petrom Škorićem, načelnikom općine Zagvozd Miroslavom Gaćom i gradonačelnikom Imotskog Ivanom Budalićem obišli su gradilište na kojem je danas započela rekonstrukcija zadnje dionice lokalne ceste Zagvozd – Krstatice - Slivno kroz Rake (LC 67151) duljine oko 0,5 km, za koju je Županijska uprava za ceste Split ishodila svu dokumentaciju, provela postupak javne nabave i osigurala 2,5 milijuna kuna u proračunu za 2021. godinu.

Župan je istaknuo kako je ovo najzahtjevnija dionica na ovom potezu „Dovršetkom ove dionice u cijelosti će prometnica od Zagvozda do Slivna biti rekonstruirana što znači da će građani s ovog područja imati adekvatan pristup i svojim kućama ali i stanovnici cijele Imotske krajine koji prolaze ovim putem imat će puno pogodnije uvjete putovanja. Moram također naglasiti da Županijska uprava za ceste posljednjih godina mnogo ulaže u Dalmatinsku zagoru vodeći se onim da će stanovnici ostati tamo gdje imaju kvalitetnu prometnu infrastrukturu. Ja se nadam da ćemo tako nastaviti i dalje uređivati naše prometnice kao glavni preduvjet ostanka mladih ljudi i građana na ovom području. – kazao je župan Blaženko Boban.

Zadovoljan početkom gradnje posljednje dionice bio je danas i načelnik općine Zagvozd Miroslav Gaće: „Svaki infrastrukturni projekt koji se radi na našem području ima veliko značenje jer doprinosi gospodarskom razvoju što samog mjesta a u ovom slučaju povezuje općinu Zagvozd sa općinom Runovići. Možemo očekivati da će bolja prometna povezanost zadržati naše ljude na ovom području a samim time da će se razvijati i sama općina.  

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić istaknuo je važnost ove ceste za cijeli Imotski kraj: „Mi se ovdje gledamo kao jedna cjelina naš grad Imotski i sve općine oko njega i jako je važna rekonstrukcija prometnica u svakom dijelu Imotske krajine. Drago mi je da će naši sumještani moći nesmetano prometovati i obavljati sve svoje obaveze na ovom području.

Projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Dora inženjering, a izvoditelj je tvrtka Patrlji. Uz rekonstrukciju ove zahtjevne dionice ceste sa puno armirano-betonskih potpornih zidova radi se i pješački nogostup. 

Prije desetak godina rekonstruirana je dionica od današnje D76 (Imotski – Grubine) do Raka duljine oko 2,2 km, a nakon toga dionica Rake – Krstatice duljine oko 3,5 km rekonstruirana je 2014. godine. U zadnju rekonstruiranu dionicu Krstatice – Slivno, dužine oko 3,4 km, ŽUC Split je uložio oko 6,7 milijuna kuna.

Na svim dionicama kolnik je u cijelosti obnovljen, uređene su bankine i berme, riješena je odvodnja ceste i postavljena nova prometna signalizacija. Sanirani su dotrajali potporni zidovi. U trupu ceste izgrađen je i vodovod koji je sufinanciran sredstvima iz EU u vrijednosti skoro 4,5 milijuna kuna. Duljina cijele obnovljene dionice ceste je ukupno oko 10 km.

Stožer civilne zaštite SDŽ