Novosti

Održan okrugli stol „Provedba protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji – sigurna kuća (sklonište za žrtve nasilja)“

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije povodom 22. rujna, nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organiziralo je okrugli stol na temu Provedba protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji – sigurna kuća (sklonište za žrtve nasilja)“.

Na okruglom stolu sudjelovali su stručnjaci iz socijalnih, zdravstvenih, prosvjetnih, pravosudnih i drugih relevantnih institucija, organizacija civilnog društva i medija, s namjerom otvaranja rasprave osigurnoj kući /skloništu za žene i djecu/ u Splitu kao proaktivnog pristupa u pružanju pomoći i zaštiti žrtvama obiteljskog nasilja.

Predsjednica Povjerenstva Ivanka Luetić Boban podsjetila je zašto se ovaj dan obilježava već pet godina u našoj zemlji. Ovo je treći okrugli stol i želimo utvrditi do kuda smo došli u provođenju protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Također je istakla kako se jedan od zaključaka sa prvog sastanka i to psihosocijalni tretman za počinitelje obiteljskog nasilja počeo provoditi u okviru udruga, od kojih je jedna „Psihoaktiva“. Podijeljen je i letak u kojemu su objašnjene obveze nadležnih tijela kojima RH štiti prava žena izloženih nasilju (protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji Vlada RH 2005.g.). Ovim Protokolom određeno je što su u slučaju nasilja u obitelji, odnosno nasilja nad ženama dužni raditi: policija, centri za socijalnu skrb, zdravstvene ustanove, te pravosudna tijela. Navedene su vrste sankcija, te zaštitne mjere koje sud može izreći prema Zakonu o zaštiti nasilja u obitelji („Narodne novine“, broj 116/03).

Na kraju nam je za zapamtiti: život bez nasilja temeljno je ljudsko pravo, za nasilje nema opravdanja, za nasilje je odgovoran počinitelj, svaka žena ima pravo na izbor načina života, zanimanja, partnera, nitko nema pravo na tuđi život i ne okrivljujte se za preživjelo nasilje!

                                                                 Ana-Marija Škorić

Ravnopravnost spolova