Novosti

Održan okrugli stol „Ravnopravnost spolova u praksi“

U organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije, a povodom 25. studenoga - dana borbe protiv nasilja nad ženama održan je okrugli stol sa temom „Ravnopravnost spolova u praksi“. Sudionici ovog skupa bili su članovi povjerenstava gradova Splitsko-dalmatinske županije.

Ovom prilikom raspravljalo se o novom Zakonu o ravnopravnosti spolova, te o ulozi povjerenstava u njegovoj primjeni. O stanju u Splitsko-dalmatinskoj županiji po ovoj problematici nazočne je upoznala predsjednica županijskog povjerenstva Ivanka-Luetić Boban, te je istaknula je kako su u svim gradovima naše županije osnovana povjerenstva.

O samom zakonu i njegovoj primjeni, te o tome koja je glavna zadaća novoosnovanih povjerenstava nazočne su upoznale pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik i predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin. Vladin Ured za ravnopravnost spolova stručna je služba za obavljanje poslova u vezi s ostvarivanjem ravnopravnosti spolova., kazala je Štimac Radin. Nadalje, Ured je zadužen za koordinaciju rada županijskih povjerenstava. Zaključeno je kako je potrebno educirati članove novoosnovanih povjerenstava kako njihovo osnivanje ne bi ostala samo formalnost.
Pravobraniteljica Gordanu Lukač Koritnik i predstojnicu Ureda Helenu Štimac Radin prethodno su primili župan Ante Sanader i njegov zamjenik Visko Haladić. Razgovaralo se o aktualnim temama kao što su zastupljenost žena u političkom i društvenom životu, sigurna kuća, te položaju žena u društvu.

                                                                       Ana-Marija Škorić

Ravnopravnost spolova