Novosti

Održana sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije

Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova održana 5. ožujka 2009. u dvorani Županijskog poglavarstva Splitsko-dalmatinske županije.
Predsjednica Povjerenstva Ivanka Luetić Boban pozdravila je nazočne, te im čestitala nadilazeći Dan žena. Podsjetila je na sve hrabre žene kroz povijest koje su se borile za bolji položaj žena u društvu, od prava glasa do podjednake mogućnosti zaposlenja. Istakla je kako se teži ka ravnoteži zastupljenosti žena u političkom životu, što bi se trebalo promijeniti već na nadolazećim izborima. U prilog ovome navela je činjenicu kako se žene vrlo uspješno brinu za najvažniju ćeliju društva – obitelj, pa se tako, zaključila je predsjednica može uspješno brinuti i za općinu, grad ili  županiju. Nema ravnopravnosti ukoliko nema žena u društvenom i političkom životu. 

Nazočnima se obratila Željana Kalaš, saborska zastupnica i član Povjerenstva. Istakla je kako žene mogu vrlo uspješno raditi sve poslove, a dokaz tome je i činjenica da ona mijenja u Saboru upravo muškarca. Predložila je zaključak ove sjednice: na koji način se može pomoći ženama koje žele zauzeti veće pozicije bilo u društvenom ili političkom životu? Sjednici je nazočio dogradonačelnik Grada Splita Božidar Čapalija. „Onaj dan kada ne budemo o ravnopravnosti govorili u postotcima, poslovi će se kvalitetnije obavljati“.Treba senzibilirati javnost za ovo pitanje, te pomoći ženama koje se na bilo koji način žele uključiti u društveni život.

U našoj Županiji osnovano je 16 povjerenstava po gradovima i općinama. Ovoj sjednici bile su nazočne predsjednice Povjerenstava Sinja i Omiša Ljubica Đipalo i dr.med. Tihana Barišić. U Omišu Povjerenstvo je vrlo aktivno, pohvalila se njegova Predsjednica Barišić. Ostvarena je suradnja sa lokalnom vlašću, udrugama i vjerskim zajednicama, a ovaj tjedan u sklopu programa obilježavanja Dana žena planirane su razne aktivnosti. 

Sjednici su bili nazočni Mirjana Kučer, predstavnica udruge „Domine“ i Đordana Barbarić iz udruge „Most“.

                                 Ana Marija Škorić

Ravnopravnost spolova