292. SINJSKA ALKA

Pored nijh mjesta u svečanoj loži zauzeli su ministri, saborski zastupnici, diplomatski zbor na čelu s apostolskim nuncijem Javierom Lozanom, izaslanik kardinala Bozanića, mons. Vlado Košić, nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, načelnik Glavnog stožera OS Josip Lucić, te domaćini - predsjednik VAD-a Stipe Jukić, gradonačelnik Sinja Nikola Tomašević, gvardijan fra Božo Vuleta  i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, sponzori i ostali uzvanici.

Po dolasku u Sinj najviši državni  dužnosnici položili su vijence na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u nazočnosti domaćina gradonačelnika Sinja Nikole Tomaševića i splitsko-dalmatinskog župana Ante Sanadera.

U nadmetanju za slavodobitnički plamenac, hrvatsku trobojnicu, sudjelovalo je 17 konjanika alkara, a ovogodišnji je slavodobitnik s osvojenih šest punata postao Tino Radanović, 26-ogodišnji nezaposleni  diplomirani kriminalist iz Sinja.

Slavodobitnik je od predsjednika Mesića, pokrovitelja ovogodišnjih alkarskih svečanosti, na dar dobio zlatni prsten s hrvatskim grbom i sablju, a njegov momak Ante Bošnjak  srebrni prsten s hrvatskim grbom i jatagan. Tom prigodom  predsjednik je rekao: “Učinimo zajedno da Alka bude samo Alka – viteško nadmetanje koje će afirmirati našu kulturu a ne stvarati političke podjele.„

Prema starom običaju slavlje se nastavilo u obiteljskom domu slavodobitnika kamo su pristizali mnogobrojni čestitari.