Župan Boban podijelio radost svečanosti sa studentima i rektorom Ljutićem povodom Dana Sveučilišta

Svečanost povodom Dana Sveučilišta i proslave 45. obljetnice utemeljenja na kojoj su dodijeljene Rektorove nagrade, nagrade za iznimne sportske uspjehe te počasna zvanja professor emeritus, održana je jučer na Medicinskom fakultetu. Svečanosti su uz rektora prof.dr.sc. Dragana Ljutića i prorektore, nazočili predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, župan Blaženko Boban i pročelnik za društvene djelatnosti grada Splita Mate Omazić, dekani i čelnici sastavnica te ostali članovi Senata i mnogobrojni uzvanici. 

U pozdravnom govoru rektor Ljutić je čestitao svim laureatima i zahvalio im što svojim trudom i radom, kao i iznimnim postignućima, doprinose visokom ugledu i rangiranju Sveučilišta na svjetskim ljestvicama, što ujedno doprinosi širenju pozitivnog ozračja u društvu i daje nadu za bolju budućnost i napredak. To naposljetku, kako je istaknuo rektor, omogućava mladim ljudima da ostanu u svojoj sredini.

Župan Boban je u svom kratkom obraćanju studentima, vodstvu Sveučilišta i uzvanicima istaknuo izvrsnu suradnju splitskog Sveučilišta i Županije: - U neposrednoj blizini sveučilišnog kampusa, u ulici Ruđera Boškovića, Županija uređuje središte županijskih Centara izvrsnosti i budućeg ICT centra, kojega planiramo otvoriti početkom nove školske godine. Ono što će nama u Županiji trebati, uz svu drugu neopisivo izvrsnu suradnju sa Sveučilištem, je iskustvo i znanje vaših profesora, izvrsnost po kojoj ste prepoznati u cijelom svijetu. Hvala vam na kooperativnosti i otvorenosti za suradnju u svakom trenutku, hvala svakom vašem profesoru koje sam kao župan mogao zamoliti za suradnju i pomoć kada god sam trebao. Stoga, dragi studenti i poštovani profesori, i svi okupljeni na ovoj današnjoj svečanosti, ne dopustimo da grupica pesimista ubija duh optimizma kojega širite, pa će onda, u sinergiji djelovanja Sveučilišta, grada Splita, Županije i Vlade RH, naša Zagora uistinu postati Dalmatinska Provansa, a ovaj najljepši kantun na zemaljskoj baloti će biti ugodno mjesto življenja svih naših stanovnika i putnika namjernika – kazao je župan, te čestitao svim nagrađenima i poželio još mnogo lijepih obljetnica splitskom Sveučilištu.

Rektorovu nagrade za postignuća u akad. god. 2017./2018. dobilo je ukupno 49 studenata sa svih sastavnica Sveučilišta u Splitu i to u tri kategorije: Rektorova nagrada za izvrsnost, Rektorova nagrada za studentski znanstveni ili umjetnički rad i Posebna rektorova nagrada . U ime nagrađenih studenata zahvalio se Alen Juginović s Medicinskog fakulteta.

Temeljem odluke Senata Sveučilišta u Splitu u časno i zasluženo zvanje dodijeljeno je: dr. sc. Petru Filipiću, umirovljenom redovitom profesoru u trajnom zvanju Ekonomskog fakulteta u Splitu, dr. sc. Milanu Ivaniševiću, umirovljenom redovitom profesoru u trajnom zvanju Medicinskog fakulteta u Splitu, dr. sc. Maji Paveli Vrančić, umirovljenoj redovitoj profesorici u trajnom zvanju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, dr. sc. Danici Škari, umirovljenoj redovitoj profesorici u trajnom zvanju Filozofskog fakulteta u Splitu, dr. sc. fra Luki Tomaševiću, umirovljenom redovitom profesoru u trajnom zvanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. U ime profesora emeritusa zahvalio se prof.dr.sc. fra Luka Tomašević. U umjetničkom programu proslave sudjelovao je Mješoviti umjetnički zbor Umjetničke akademije u Splitu, pod ravnanjem maestra profesora Vlade Sunka.

Na proslavi Dana Sveučilišta u splitskom HNK u petak 14. lipnja,, na prijedlog splitskog Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, te Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, Sveučilište će dodijeliti počasni doktorat dr. sc. Estheri Gitman, široj javnosti poznatoj po istraživanju hrvatsko-židovske povijesti. Poseban predmet njezina istraživanja je istina o djelovanju blaženoga kardinala Alojzija Stepinca i njegovoj pomoći Židovima za vrijeme Drugoga svjetskog rata.


(izvor: dalmacijadanas)