Župan otvorio E-punionicu u Cisti Provo

E-punionicu je otvorio Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, te je tom prilikom rekao kako se razvojem ove infrastrukture uspostavlja inicijalna mreža neophodna za neometano putovanje električnim vozilima zaleđem ove županije.

'Razvojem punionica i potrebne infrastrukture stvara se podloga i za razvoj potencijalne intermodalnosti i multimodalnosti prometa kroz moguće usluge car-sharinga i bike-sharinga te smanjenje emisije štetnih plinova iz sektora prometa', dodao je Boban.

E-punionice postavljene su u 75 gradova širom Hrvatske i na njih otpada više od 50 posto svih javno dostupnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj.

 

Punionice se postavljaju kao pilot-projekt u okviru projekta STEP-UP (Sustainable Transport E-Planer to Upgrade the IT-HR mobility). Projektom STEP-UP želi se unaprijediti planiranje održive mobilnosti i promovirati multimodalnost. Opći ciljevi su mu promocija multimodalne mobilnosti putnika, olakšan pristup ponuđenim uslugama, spajanje aspekata prijevoza i turizma u globalnim okvirima te kapitalizacija napora i rezultata projekta INTERMODAL.

Kroz pilot-projekt e-punjači za električna vozila bit će instalirani u intervalima od 30 do 35 kilometara kako bi se povećao pristup električnih vozila svim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije.

 

E-punionice bit će postavljene na atraktivnim turističkim i prometnim lokacijama, a usluga će biti testirana tijekom turističke sezone, kada je najveća potražnja za ovakvom vrstom usluge. Razvijena prometna infrastruktura omogućit će veću mobilnost lokalnog stanovništva i posjetitelja. Instaliranjem potrebne opreme stvorit će se uvjeti za veće korištenje električnih vozila, što će dovesti do smanjenja emisija ugljičnog dioksida nastalog u cestovnom prometu. Provedbom pilot-projekta, ova će županija postati pristupačnija i pogodna za razvoj zelenih turističkih aktivnosti koje će stvoriti bolje životno okruženje za lokalno stanovništvo.