Potpisano 16 novih ugovora iz županijskog Programa "Istraživanja, razvoj i inovacije"

Danas je u zgradi Županije upriličeno potpisivanje ugovora s korisnicima Programa "Istraživanje, razvoj i inovacije". U sklopu ovog programa, od 2014. do 2018. godine, SDŽ je potpisala ugovore sa 88 poduzetnika, u vrijednosti od 5.854.535,46 kuna. Ovom prigodom, za 2019. godinu, Županija će s milijun kuna bespovratnih sredstava podržati 16 novih projekata ukupne vrijednosti 57.604.440,48 kuna.

Uvodno su o samom Programu i suradnji županije i Sveučilišta govorili splitsko-dalmatinski župan g. Blaženko Boban i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Dragan Ljutić, a potpisivanju su nazočili i  zamjenik župana Luka Brčić, pročelnik UO za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić, pročelnik UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić.

Na samom početku, o značaju programa Istraživanje, razvoj i inovacije više je kazao splitsko-dalmatinski župan g. Blaženko Boban: - Činjenica je da sve priobalne županije pa i Splitsko dalmatinska županija forte svog razvoja bazira na turizmu. Međutim moramo raditi i alternativu. Tu alternativu u gospodarstvu možemo raditi u skladu sa znanošću, odnosno u skladu sa onim što može ponuditi znanost u budućnosti  gospodarskog razvoja, a poglavito novih tehnologija na području naše županije. Svjesni smo da to najbolje može odraditi naše Sveučilište koje je postalo jedno od najboljih Sveučilišta na području jugoistočne Europe, a zasigurno najbolje u Republici Hrvatskoj. Mi smo ovim natječajem i ovim pozivom osigurali 16 ugovora u vrijednosti od milijun kuna čija je vrijednost ukupnih projekata preko 57.5 milijuna kuna. Od ukupno 16 ugovora njih 11 sklopljeno je sa Sveučilištem, a ostali su sa udrugama inovatora  koji moraju imati tijesnu suradnju sa Sveučilištem u Splitu, kako bi se uopće mogli kandidirati za ova sredstva.  

S nekoliko prigodnih riječi obratio se i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Dragan Ljutić, koji je više govorio o dosadašnjoj izvrsnoj suradnji Sveučilišta sa Županijom na čemu je još jedanput zahvalio županu Bobanu i njegovim suradnicima. 

Tea Bilušić, profesorica sa Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu je kazala nešto više o jednom od projekata koji Županija sufinancira s 42 tisuća kuna: - Ovaj projekt koji  županija sufinancirala odnosi se na povećanje tržišne vrijednosti maslinovog ulja na način da pokušamo plasirati maslinovo ulje u područja Japana, Indije i Kine. Nije nam cilj gledati maslinovo ulje kao prehrambeni proizvod nego i kao jedan prirodni proizvod koji ima terapeutsko djelovanje na zdravlje čovjeka. U tom smislu smo tijekom trajanja perioda ovog projekta koji se provodi sa ostalim zemljama kao što su Grčka, Španjolska, Italija i Cipar vidjeli da Hrvatska ima visoki potencijal kvalitetnih, ekstra djevičanskih maslinovih ulja koja bi se mogla plasirati na tržište po puno većoj cijeni i koja bi malim proizvođačima jako puno značila. Činjenica je da spomenutim zemljama Hrvatska ne može konkurirati po kvantiteti, ali je nesporno da po kvaliteti itekako možemo i plasirati ga na tržišta gdje može postići iznimno visoku cijenu. Već na našem tržištu postoje ulja koja dosežu cijenu od 800 kuna po litri. Nastojimo u Splitu povezati još jedan projekt i napraviti referentni centar za ispitivanje maslinovih ulja, što znači da proizvođači mogu na naše Sveučilište donijeti svoje uzorke, gdje mi zajedno sa Sveučilištem u Ateni kao i Sveučilištem u Cordobi imamo treći referentni centar ovdje u Splitu. Od županije smo dobili 42 tisuća kuna što su sredstva koja su nam u ovoj fazi sasvim dovoljna.

Uz predstavnike Sveučilišta u Splitu, potpisnici i budući korisnici ovog Programa su: Medicinski fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet, Znanstveni centar izvrsnosti za znanost i tehnologiju STIM, Društvo inovatora Diatus, kao i tvrtke: Kristalna ideja d.o.o., Rita solar d.o.o., Espera d.o.o., Venio indicium d.o.o. i Regio consulting d.o.o. 

U pratnji rektora Ljutića, današnjem događaju nazočili su i Nikola Balić, Boško Ljubenkov, Tonka Petričević, Marina Meić, Bruna Paušić, Tea Pezo te profesor s Filozofskog fakulteta Brian Daniel Willems i Anita Rogošić.