Župan Boban i ministar Kujundžić otvorili stacionar palijativne skrbi Doma zdravlja u Imotskom

Danas su župan Blaženko Boban i ministar zdravstva Milan Kujundžić i službeno otvorili opći stacionar Imotski županijskog Doma zdravlja u kojemu se pruža palijativna skrb za teže oboljele pacijente s oboga područja. Stacionar je u funkciji već skoro dva mjeseca. U stacionaru radi 12 medicinskih sestara i jedan liječnik voditelj i liječnica u pripravnosti. Građevinski radovi su koštali više od 2,6 milijuna kuna a oprema je kupljena za jedan milijun kuna. Zasad je osigurano deset kreveta za teže bolesnike.

Novi ravnatelj županijskog Doma zdravlja, dr. Marko Rađa je u kratkom uvodnom pozdravljanju zahvalio županu Bobanu, zamjeniku župana Šošiću i njihovim suradnicima, kao i ministru Kujundžiću za razumijevanje i svesrdnu potporu ovomu projektu. –Ovo je jedina stacionarna zdravstvena ustanova u ovom dijelu zaobalja i ta činjenica govori sama za sebe koliko će ovaj objekt značiti za šire Imotsko područje – kazao je ravnatelj te pohvalio angažman liječnika i cijelog osoblja stacionara.

-Ukupna vrijednost ovoga projekta,uključujući i novo parkiralište je oko 5,5 milijuna kuna i mi sada u županiji sa ovim stacionarom imamo 32 kreveta u palijativi,no na tome nećemo stati,izjavio je župan Blaženko Boban, te dodao: -Uz dosadašnje stacionare u Makarskoj, Sinju, na Braču i jedan mali stacionar na otoku Hvaru, danas se radujemo otvaranju još jednog stacionara s deset kreveta. K tomu smo ovih dana, u suradnji  s gradom Splitom, raspisali natječaj za dovršetak radova na „kući Matošić“ u kojoj ćemo imati novih 16 kreveta za potrebe palijative, te na taj način dostižemo brojku 50 kreveta što bi trebalo biti dostatno za osnovne potrebe u palijativi cijele Županije – kazao je župan, te zahvalio ministru Kujundžiću, gradonačelniku Ivanu Budaliću, županijskoj pročelnici za zdravstvo i socijalnu skrb, Dijani Luetić, ravnatelju Rađi, liječnicima i sestrama stacionara, dodajući posebnu zahvalu današnjem gostu, Vedranu Mlikoti: - Taj mi je čovjek posebno prirastao srcu, ne toliko zbog svojih glumačkih i uopće kulturnih postignuća, koliko zbog iznimno izražene ljubavi prema rodnom kraju. Sretan sam što smo ga, u njegovom zgusnutom rasporedu, uspjeli angažirati i na našem demografskom projektu obnove Dalmatinske zagore i ruralnih područja Županije, na projektu „Tu je tvoj dom“, kojega je naš prijatelj Vedran, na neki način, zaštitno lice.

Gradonačelnik Ivan Budalić je zahvalio svim današnjim gostima, naglasivši kontinuiranu, konkretnu pomoć Splitsko-dalmatinske županije, ne samo na ovomu, nego i na drugim projektima od vitalne važnosti za grad Imotski i imotsku Krajinu. - Ovo je još jedan korak u podizanju kvalitete zdravstvene skrbi, nakon otvaranja Dnevne bolnice u Zagvozdu te izgradnje parkirališta u okružju Doma zdravlja te ostalih infrastrukturnih radova izvedenih uz sufinanciranje grada Imotskog, županije i Ministarstva zdravstva – kazao je vidno zadovoljan današnjom svečanošću, gradonačelnik Budalić. Inače, grad Imotski je u zadnje vrijeme u široj javnosti prepoznat, uz jedan od najtransparentnijih proračuna, i po ulaganju u budućnost. Naime, naknade za novorođenčad, po kojima se Imotski svrstao u sam vrh u Hrvatskoj se redovito isplaćuju, tako da roditelji trećeg, četvrtog i sljedećeg djeteta ostvaruju pravo na naknadu od 50.000 kuna i novac dobivaju u mjesečnim ratama 24 mjeseca. Oni koji su ostvarili pravo na 20.000 kuna (za drugo dijete), novac će dobiti u 4 rate tijekom 24 mjeseca, dok će onima koji su ostvarili pravo na naknadu od 10 tisuća kuna prvu godinu biti isplaćeno 5 tisuća kuna i drugu godinu jednak iznos.

Ministar Kujundžić je kazao da, zahvaljujući prije svega velikom trudu i suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom,  uz nedavno otvorenu dnevnu bolnicu u Zagvozdu, današnje otvaranje ovoga stacionara palijativne skrbi u Imotskom, predstavlja samo još jedan korak u skorom zaokruženju svih vrsta medicinskih usluga na širem imotskom području.
-Kroz stoljeća Imoćani su davali za Hrvatsku i konačno evo počeli su nešto i dobivati.Koliko su samo Imoćani dali Hrvatskoj vrsnih imena u medicini i broja im se ne zna.I ovaj objekt kojega otvaramo,da ne govorimo o prvoj fazi dnevne bolnice u Zagvozdu,Imotska krajina konačno i u zdravstvu napreduje. Nisam čovjek od praznih obećanja,ali mogu kazati da će za par godina bolnica u Zagvozdu biti bolja od mnogih u Hrvatskoj - istaknuo je ministar Kujundžić.

Na kraju je Ujevićevim stihovima, okupljene iznenadio i oduševio Vedran Mlikota. Stacionar su zajedno otvorili župan Boban, ministar Kujundžić i glavna sestra stacionara Danijela Šućur. Nakon toga su svi zajedno posjetili šest pacijenata, koliko ih trenutno leži u stacionaru.