Župan Boban sa suradnicima primio vodstvo HGSS-a

Danas su u županiji župan Blaženko Boban, zamjenik župana Luka Brčić, pročelnik UO zajedničkih poslova Damir Gabrić i savjetnik za poslove vatrogastva i civilne zaštite, Mate Franetović, ugostili vodstvo Hrvatske gorske službe spašavanja Hrvatska: pročelnika Josipa Granića, pročelnik aHGSS-a Stanica Split, Darka Gavrića i tajnika Branimira Jukića.

-Veselim se našem današnjem susretu i sastanku ovdje u županiji. Vjerujem da je svima nama nakon toliko godina malo neobično da s nama ovdje nije Vinko Prizmić, čovjek koji je ostavio dubok trag u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, i u Hrvatskoj a poglavito u našoj županiji.Poznavajući ljude koji su danas ovdje na čelu sa novim počelnikom Hrvatske gorske službe spašavanja Josipom Granićem, uvjeren sam da će se nastaviti tamo gdje se stalo i da će se aktivnosti HGSS – a podignuti na još veću razinu. HGSS jedna je od najvitalnijih naših institucija - kazao je u svojoj dobrodošlici župan, te dodao: - Kolika je potpora HGSS – u od strane naše županije možda najbolje govori činjenica da je pročelnik našeg upravnog odjela zajedničkih poslova Damir Gabrić u gotovo svakodnevnim kontaktima sa čelnim ljudima HGSS – a. Želim vam sreću u ime cijele Splitsko dalmatinske županije. Ovih dana imao sam priliku primati konzule i veleposlanike zemalja čiji građani kao turisti dolaze u Hrvatsku a poglavito u našu županiju. Apelirao sam na njih da svojim državljanima, a našim turistima preporuče da se informiraju preko svojih agencija osim o prirodnim ljepotama i o potencijalnim prirodnim opasnostima koje im prijete. Osim prekrasnog mora, imamo i plemenite planine koje znaju biti itekako surove ako ih čovjek ne poštuje. Još jednom zahvaljujem vam na brizi za svakog stanovnika naše županije, kao i za sve one turiste kojima je potrebna vaša pomoć. Mnoge ste ljude usrećili, mnoge vratili u život, često riskirajući i svoje vlastite živote - zaključio je župan.

Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja je zahvalio županu, zamjeniku i pročelniku na današnjem prijemu u Županiji, nagalašavajući: - Ono što posebno želim naglasiti je kontinuirana pomoć Splitsko dalmatinske županije našem radu. HGSS zadržava svoj smjer koji je bio i do sada, smjer razvoja daljnjeg napretka i zadržavanja razine izvrsnosti. Ono što želimo unaprijediti u budućnosti i na čemu radimo proteklih godina definitivno je preventiva. Tiskali smo sigurne planinarske karte, educiramo turističke pratitelje i vodiče, kao i širu javnost. Cilj nam je da na kraju imamo što manje spašavanja, odnosno želimo raditi što manje spašavanja a što više preventive. Trenutno funkcioniramo na području cijele Republike Hrvatske što je naša zakonska obveza - kazao je Granić, te dodatno pojasnio način funkcioniranja i ustroj HGSS-a: - Služba smo koja ima 11 javnih ovlasti, a među njima je i naša glavna aktivnost a to je spašavanje u nepristupačnim brdsko planinskim područjima. Funkcioniramo na principu 25 stanica koje teritorijalno pokrivaju cijelu Republiku Hrvatsku a svi članovi službe su volonteri izuzev 40 ljudi koji su po stanicama zaposleni kao administratori. U Splitsko dalmatinskoj županiji imamo dvije stanice, a to su Makarska i Split. One postoje već dugi niz godina i savršeno odrađuju svoj posao. Za vrijeme turističke sezone HGSS iz ostatka Hrvatske šalje ljude na dežurstvo kako bi pomogli lokalnim stanicama da mogu odrađivati helikopterske akcije.U ovom trenutku brojimo oko 1000 članova uz još 200 do 300 članova ispostava koji su prijatelji HGSS –a kao potporni članovi.