Župan Boban upriličio radni sastanak sa ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem

Danas se u prostorijama Splitsko dalmatinske županije održao redoviti radni sastanak ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića sa županom Blaženkom Bobanom i gradonačelnikom grada Splita Androm Krstulovićem Oparom.

Uz ministra Butkovića sastanku su nazočili i predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, te predsjednik uprave HŽ infrastrukture Ivan Kršić. Sastanku je nazočio i ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić.

Na sedmom po redu sastanku uglavnom se razgovaralo o temama infrastrukturnih projekata usvojenih na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u Splitu u svibnju prošle godine.

Izražavam veliko zadovoljstvo na dosadašnjem tijeku programa i projekata koji su se odvijali na području Splitsko dalmatinske županije. Danas je bio izrazito konstruktivan sastanak. Na samom početku prezentirana je nova trasa ceste kako je mi ovdje popularno nazivamo tunela Ravča – Drvenik. Prezentaciju ove nove dionice ceste danas su ovdje na sastanku imali priliku vidjeti  i načelnici općina Jelsa, Sućuraj i Gradac, kao i zamjenik gradonačelnika grada Vrgorca. Standardni projekti koje analiziramo već po sedmi put idu zacrtanom dinamikom, poput tunela Kozjak, ceste Mravinci – TTTS, tunel Komorjak i mosta nad Cetinom te nadvožnjaka nad Širinom koji također ide svojom zacrtanom dinamikom. Vjerujem da nas već na jesen očekuje potpisivanje vrijednog ugovora za luku Omiš vrijednosti oko 70 milijuna kuna. Ovim navedenim projektima naša županija već postaje jedno veliko infrastrukturno gradilište, kazao je župan.

Važnost dogovorenih projekata na području grada Splita i Splitsko dalmatinske županije gradonačelnik grada Splita Andro Krstulović Opara prokomentirao je riječima.

Danas radimo iznimno snažne i odlučne korake u dokidanju stanja prometne zapuštenosti splitske aglomeracije. To se može napraviti isključivo na ovakav način „bildanja“ hodograma i tempa kojeg provodi resorni ministar koji sa svojim suradnicima svakih mjesec dana odrađuje ovakve sastanke. Sa predsjednikom uprave Hrvatskih cesta dogovorili smo jasnu dinamiku gradnje tunela Toć. Riječ je o spoju istočne obale gradske luke sa Poljičkom cestom. U sljedećih mjesec dana dogovoreno je raspisivanje natječaja za idejni glavni projekt spomenute dionice.

Zadovoljstvo današnjim sastankom nije krio ni ministar Butković, najavivši sljedeći već za kraj kolovoza.

Od prošlogodišnje sjednice Vlade u Splitu održavamo mjesečne operativne sastanke na kojima pratimo provedbu dogovorenih projekata. Ono što je svima jasno jest to da je Splitsko dalmatinska županija a poglavito grad Split u prometnom smislu cijelo ovo vrijeme bio zakinut. To posebno pokazuju ove gužve koje se javljaju u vrijeme turističke sezone. Mogu kazati da su Hrvatske ceste potpisale ugovor za zaobilaznicu Omiša. To je dio faze multimodalne platforme Solin – Stobreč – Dugi rat – Omiš ukupne vrijednosti 180 milijuna kuna. Radovi započinju već u rujnu, istaknuo je ministar.