U županiji potpisan Ugovor o izgradnji ceste Pučišća – Povlja – uvala Luka

Danas je u županiji potpisan Ugovor o izgradnji ceste Pučišća – Povlja – uvala Luka. Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, ravnatelj središnje Agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric i ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić i načelnik Općine Pučišća, Marino Kaštelan, uz sudjelovanje župana Blaženka Bobana, predsjednika županijske Skupštine, Petroslava Sapunara, načelnika Općine Selca Ivana Marijančevića, Spomenke Đurić, državne tajnice Ministarstva regionalnog razvoja, Tomislava Mihotića, državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te pomoćnika ministra Marija Madunića.

Župan Blaženko Boban, kao domaćin ovoga svečanog čina potpisivanja Ugovora, je pozdravio uvažene goste te je podsjetio na niz drugih važnih cestovnih i infrastrukturnih projekata na kojima Županija kontinuirano radi, a s ministrom Butkovićem i njegovim suradnicima se župan i gradonačelnik grada Splita, Andro Krstulović Opara sastaju redovito, bar jednom mjesečno.

Marino Kaštelan, načelnik Općine Pučišća je govorio o značaju ovog projekta za općinu i za otok Brač: -Realizacijom projekta izravno će se utjecati na bolju prometnu povezanost općina koje se nalaze na istočnom području otoka s otočnim središtem – Supetrom, ali i s regionalnim centrom – Splitom, smanjenje vremena putovanja, poboljšanje cestovne infrastrukture, bolju dostupnost javnih usluga u udaljenim administrativnim središtima te će se doprinijeti održivom razvoju i kvaliteti života na lokalnoj razini- kazao je načelnik te zahvalio županu i Županiji za razumijevanje i svekoliku potporu, kao i ministru Butkoviću i predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja, ravnatelju Županijskih cesta i svima koji su dali svoj doprinos da ovaj projekt ne ostane u ladicama različitih institucija. Podsjetio je da o tome najbolje svjedoči činjenica da se ovaj projekt nalazio u svim razvojnim planovima bivše Općine Brač, a onda i Općina Pučišća i Selca punih 40 godina, sve do današnjih dana.

Ministar Oleg Butković je govorio o  samoj izgradnji ceste Pučišća – Povlja, dionice Pučišća – uvala Luka za koji se dodjeljuju bespovratna sredstva. - Prva je faza projekta rekonstrukcije i izgradnje ceste Supetar – Pučišća – Povlja – Sumartin kojom se želi povećati kvaliteta prometne povezanosti svih mjesta na otoku Braču, što će doprinijeti održivom razvoju i kvaliteti života na lokalnoj razini i regionalnoj razini. Prva faza projekta uključuje izgradnju I. dionice županijske ceste Pučišća – Povlja duljine 4.825 m. Ostale dvije faze, koje čine cjelokupni projekt, se odnose na izgradnju II. dionice - Pučišća – Povlja duljine 10.400 m te rekonstrukciju postojećih prometnica ŽC6161 (Supetar-Pučišća) i ŽC6194 (Povlja-Selca) duljine 31.640 m - kazao je ministar Butković, te je zahvalio kolegama iz Ministarstva regionalnog razvoja, bez čije pomoći ne bi bilo moguće realizirati ovaj projekt. Ukupna vrijednost projekta je 60.797.696,35 kuna, od čega prihvatljivi troškovi za sufinanciranje iznose 60.797.696,35 kuna.  Od navedenog iznosa projekt se iz Kohezijskog fonda sufinancira u iznosu 51.678.041,90 kuna. Ostatak od  9.119.654,45 kuna se financira iz Državnog proračuna.

Ministar je posebno pohvalio ravnatelja ŽUC-a Petra Škorića te izdvojio Županijsku upravu za ceste SDŽ, kao najbolju u Republici u Hrvatskoj.