Svečanom sjednicom i otkrivanjem spomenika hrvatskim braniteljima u Grohotama, proslavljen Dan općine Šolta

Danas je u Grohotama, povodom Dana općine Šolta, župan Boban s ministrom Medvedom i načelnikom općine Nikolom Cecićem Karuzićem, otkrio spomenik poginulim hrvatskim braniteljima s otoka Šolte

Na svečanoj sjednici povodom dana Općine Šolta, održanoj u Domu kulture, općinskim vijećnicima, gostima i uzvanicima se prvi obratio načelnik Općine, Nikola Cecić, koji je zahvalio svima što su uveličali ovaj svečani Dan svih Šoltana. On je u kratkom obraćanju naveo najznačajnije projekte koje je općina Šolta, iz vlastitoga Proračuna, iz EU fondova ili uz potporu Županije i nekih ministarstava, već dovršila kao i one koji su u tijeku ili su tek u planu. Poseno se osvrnuo na današnje otkrivanje spomenika trojici poginulih hrvatskih branitelja s otoka Šolte, te povezivanju s općinama Hlebine i Zadvarje, te s gradom Omišom.

Na sjednici su uz župana Bobana nazočili saborski zastupnici Ante Bačić i Lovre Kuščević, gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović, načelnik Zadvarja Ivan Krželj  i načelnica Hlebina Božica Trnski. S njima je na kraju svečane sjednice potpisana povelja prijateljstva.

Načelnik Nikola Cecić Karuzić i predsjednik općinskog Vijeća Ante Ruić su zaslužnim pojedincima i udrugama dodijelili nagrade i priznanja OV Šolta. Osobnu nagradu Općine dobio je Joško Radman, za izuzetna postignuća u sportskom ribolovu, a skupna nagrada je ove godine pripala MNK Maslinica, za razvoj športa i angažman u radu s djecom i mladima.

Priznanje Općine Šolta zaslužili su: Predrag Nedeljković, Miodrag Tarašić, Zlatko Burić, obitelj p. Vicka Bezića (meštra Vice) i Udruga „Zlatna Šoltanka“ za promicanje izvornosti šoltanskog maslinovog ulja.

Prigodom Dana Općine, uoči Dana hrvatskih branitelja, u Grohotama je otkriven spomenik poginulim hrvatskim braniteljima. Govoreći o značaju sjećanja na naše hrabre branitelje, okupljenima se ovom prigodom obratio ministar branitelja Tomo Medved.

Brojni su projekti u kojima je s općinom Šolta sudjelovala i Splitsko-dalmatinska županija sa svojim poduzećima i javnim ustanovama, od izgradnje lučke i cestovne infrastrukture do projekata izgradnje, dogradnje ili obnove školskih objekata, dječjih vrtića, reciklažnog centra i sortirnice, do poticaja poljoprivrednicima, vinarima i maslinarima, mladim poduzetnicima i ženama poduzetnicama. Iako se na prvi krug natječaja za obnovu i izgradnju kuća u rubnim područjima Županije, u prvom krugu nije prijavio nitko s otoka Šolte, neka otočna područja su u obuhvatu projekta „Tu je tvoj dom“, koji traje do kraja ovoga mandata župana Bobana, a vjerojatno i dalje, te ostaje otvorena mogućnost prijave na natječaj.

-Prije svega, svim stanovnicima općine Šolta čestitam njihov dan, Dan općine kojega obilježavaju na sv. Stjepana, pa koristim prigodu čestitati imendan svima koji ga danas slave. Danas je otvoren i spomenik trojici poginulih hrvatskih branitelja s otoka Šolte, ne slučjno upravo uoči Dana hrvatskih branitelja i proslave godišnjice veličanstvene Oluje, operacije oslobađanja okupiranih dijelova RH. Siguran sam da bi i oni danas bili ponosni na današnji izgled i uspjehe njihove Šolte. Zato im hvala za njihovu žrtvu, hvala svima koji se i danas trude učiniti život ugodnim na ovom, jednom od najljepših hrvatskih otoka. Mi iz Županije smo im i do sad uvijek bili potpora, tako će i ostati ubuduće- kazao je župan Boban.