Stari Grad svečano proslavio Dan Grada i blagdan sv. Roka

Stari Grad je svečanom sjednicom Gradskog vijeća, danas (petak) u kazališnoj vijećnici proslavio Dan grada i blagdan sv. Roka.

Prije početka svečane sjednice, župan Boban je posjetio djelatnike Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, ispostave u Hvaru, te ih je pohvalio za žurnu, odgovarajuću pomoć talijanskim turistima na brodu Atlantija, kada su spasili živote dvoje djece. Nakon kratkog zadržavanja i srdačnog razgovora sa svim djelatnicima hitne pomoći u Starom Gradu, župan je zajedno s predsjednikom Vlade RH, Andrejem Plenkovićem i ostalim gostima i uzvanicima, nazočio svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je kazao kako se u mandatu ove Vlade od početka oslanjaju na četiri temeljna načela u odnosima s jedinicama lokalne i područne samouprave. Partnerstvo koje počiva na dijalogu i suradnji je rezultiralo boljim razumijevanjem s čelnicima područne i lokalne samouprave. – Naglašavam kontinuirani, sustavni dijalog sa županima, udrugom gradova i udrugom općina, koji je pridonio boljem razumijevanju onoga što je važno na lokalnoj razini, kao i određivanu prioriteta – kazao je Plenković, te dodao: - U tom smislu je dijalog kojega smo pokrenuli još u prosincu 2016. godine je bio izrazito koristan Vladi i ministrima kako bi refleksno znali prioritete svakoga dijela Hrvatske. Kroz načelo funkcionalne decentralizacije nastoji se gradovima, općinama i županijama prepustiti . Da bi načelnici, gradonačelnici i župani mogli biti snažni akteri provođenja takvih odluka, oslanjamo se na treće načelo – načelo fiskalne decentralizacije, gdje je izdvojio i primjer Starog Grada. –Koliko znam, nakon donošenja Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, i vi u Starom Gradu imate 18 % više sredstava. Vidio sam zadnje podatke koji pokazuju da imate ukupno 55 % više prihoda- kazao je Plenković. On je posebno podržao demografske mjere koje provode lokalne vlasti.
- Podupiremo mjere koje se odnose na demografsku revitalizaciju, gdje se u Starom Gradu za prvo dijete izdvaja 5.000, za drugo 10.000,  a za treće čak 70.000 kuna. Znači, da vodimo računa o tome što lokalna zajednica komplementarno ima dodati svim mjerama koje poduzimamo na nacionalnoj razini - kazao je premijer.

Župan Boban je u kratkom pozdravnom govoru naglasio važnost demografskih mjera koje poduzima sama Županija kao i jedinice lokalne samouprave ističući da je to način na koji se u sinergijskom djelovanju može osigurati „ostanak mladih obitelji, onih koji su nikli i obikli na našim škojima i u Zagori“. Uz već dobro poznati projekt demografske obnove „Tu je tvoj dom“, župan je kazao: - Uz ostalo, pokrenuli smo program revitalizacije napuštenih brojnih školskih objekta na području cijele županije, od kojih smo neke dali na duže korištenje udrugama iz civilnog života ili zainteresiranim jedinicama lokalne samouprave – kazao je župan pozdravljajući i zahvaljujući na suradnji brojnim okupljenim otočkim načelnicima, gradonačelnicima i gradonačelnicama za koje nije štedio riječi pohvale, izdvajajući posebno njihovo zajedničko nastojanje u pravcu razvoja turizma na sve nemilosrdnijem turističkom tržištu. – Na koncu, čestitam svima vama, vijećnicama i vijećnicima, gradonačelniku i suradnicima kao i svim stanovnicima Starog Grada, Dan grada, blagdan svetog Roka. Neka Vas Vaš nebeski zaštitnik sve prati, čuva i blagoslovi. Neka sv. Roko, čuvajući ovu, jednu od najljepših vala na Jadranu, sačuva i svoju sliku na mjestu dostojnom njegova imena, ne mjestu koje mu i dolikuje- poželio je župan Boban.

Gradonačelnik Starog Grada Antonio Škarpa rekao je kako je za taj grad od iznimne važnosti rješavanje problem gospodarenja otpadom, ustvrdivši da proces adaptacije postojećih deponija neće biti jednostavan. Pohvalio se kako je lani grad imao rekordni godišnji proračun od 31 milijun kuna, u usporedbi s ranijim proračunima koji su se u prosjeku kretali između 17 i 20 milijuna kuna. Napomenuo je i kako je Stari Grad  uvršten u popis deset hrvatskih gradova koji najuspješnije koriste sredstva iz fondova Europske unije.

Antunu Milašiću je na svečanoj sjednici dodijeljena Povelja zahvalnosti za dugogodišnji rad u području brodogradnje, za očuvanje tradicijskih vrijednosti i simbola pomorstva u Starome Gradu.

Program proslave sv. Roka se nastavlja večernjom svetom misom pred crkvom sv. Petra, nakon koje slijedi svečana procesija  gradom te vatromet u kasnim večernjim satima, nakon kojega će domaći mladi i turisti moći uživati u koncertu grupe Pink Panter te koncertu Zorice Kondže, na trgu Tvrdalj.

Dani sv. Roka završavaju sutra, književnim festivalom FARO(PI)S „Faros – kolijevka prve pisane riječi“, na trgu sv. Stjepana u Starom Gradu.