Razgovori o mogućoj izgradnji Sveučilišne bolnice na području splitske aglomeracije

Na današnjem sastanku u prostorima ravnateljstva splitskog KBC-u, na kojemu su uz ministra zdravstva Milana Kujundžića, župana Blaženka Bobana i ravnatelja KBC-a dr. Julija Meštrovića, sudjelovali i kineski predstavnik Bruce Juan, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, načelnik općine Klis Jakov Vetma, dekan MEF-a dr. Dragan Ljutić, saborski zastupnik Ante Sanader, ravnatelj županijskih Ljekarni, Ante Mihanović i brojni drugi, govorilo se o nastavku suradnje koja je počela u travnju ove godine nakon što je premijer Andrej Plenković zajedno s kineskim premijerom Li Keqiangom u Zagrebu potpisao deset ugovora za različita područja.

Danas je održan prvi radni sastanak na temu izgradnje triju Sveučilišnih bolnica. Naime, kineska državna medicinska kompanija Sinopharm Internacional zainteresirana je za gradnju Sveučilišnih bolnica u Splitu, Zagrebu i Osijeku.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da bi "ovakvo investiranje značilo nove Firule i Križine", da će bolnica biti hrvatsko vlasništvo, kao i organizacija, te osoblje, ali da bi se istovremeno u toj bolnici liječili i Kinezi s obzirom da izuzetno cijene naše liječnike. Od toga bi se, dodao je ministar, onda vraćao kredit.

Župan Blaženko Boban je potvrdio da je Klis jedna od potencijalnih lokacija za buduću Sveučilišnu bolnicu i da od ulagača sada čekaju da im pošalju informacije o tomu koliko prostora treba za takvu bolnicu, kao i sve druge potrebne parametre i uvjete za jednu takvu bolnicu.

-Ono što je jako bitno je da je moguće da ovaj investitor uđe u financiranje Objedinjenog bolničkog prijema u KBC-u. Paralelno s time radi se i na ovom projektu nove Sveučilišne bolnice, koja bi se mogla naći na prostoru Klisa, ali tamo ima nekoliko potencijalnih lokacija. Ono što je investitoru jako bitno je blizina autoceste i da se isključuje blizina zračne luke. Ono što je nama važno je da nova bolnica bude što bliže aglomeraciji s oko 320 tisuća stanovnika, to jest prostoru Trogira, Kaštela, Splita i Omiša – kazao je župan Boban.

Za izgradnju takvog bolničkog kompleksa bilo bi potrebno oko 150 tisuća četvornih metara, a investicije takvih bolnica u svijetu se kreću oko milijardu i pol eura.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split, dr. Julije Meštrović je naglasio potrebu nastavka aktivnosti na aktualnim, već dogovorenim projektima: - ama je važno da nastavimo sve naše projekte koji su započeli, a to su centar za akutnu medicinu, Poliklinika i Istraživački centar na Križinama, a dogodine se počinje graditi i regionalni transfuzijski centar za kojeg je sve spremno. Naravno da mi moramo planirati i budućnost i to onu blisku, pa prema tome ako postoji bilo kakva mogućnost za izgradnju nove sveučilišne bolnice s objedinjavanjem svih sadržaja koji trebaju našim građanima, ali i šire, onda je to izvanredno. Prema tome to treba podržati, ali nastavit će se raditi započeto jer smo u to puno uložili – kazao je oprezni dr. Meštrović i dodao kako su svjesni da već sada nedostaje osoblja, te kako neće biti lako osigurati zaposlenike za novu bolnicu.