Danas i sutra u MEDILS-u u Splitu se održavaju 13. hrvatsko-francuski upravni dani

Danas i sutra u Splitu, u zgradi Sredozemnog instituta za znanosti o životu (MEDILS), u okviru trinaestih Hrvatsko-Francuskih upravnih dana, se održava okrugli stol na temu: „U susret 2020.: Predsjedanje Republike Hrvatske Europskom unijom“ – o implikacijama upravljanja Europskom unijom.

-Živimo na prostorima gdje se niz pravnih praksa kroz povijest mijenjalo. Danas se nalazimo u jednoj homogenoj i cjelovitoj zajednici, gdje za koji mjesec preuzimamo i presjedanje Europskom unijom. I mi u županiji nalazimo se u izvjesnoj tranziciji preuzimanja Državne uprave. Veoma nam je bitna dinamika što bržeg preuzimanja kako bi usluge koje pružamo građanima bile što brže i ekspeditivnije. U svemu tome ključna je i pravna regulativa kojom je sve to omogućeno – kazao je u pozdravnoj riječi župan Boban zahvalivši organizatoru hrvatsko-francuskih upravnih dana te naglasivši potrebu ovakvih znanstvenih rasprava: -Kroz ovakve susreta, razmjenom iskustava možemo svi zajedno doprinijeti što boljem pravnom funkcioniranju društva. Hvala Pravnom fakultetu kao i prijateljima iz Francuske na onome što ćete u ovim susretima s našim stručnjacima pružiti kako bi i nama olakšali i dali što bolje „alate“ u ruke da možemo biti na razini drugih etabliranih zemalja Europske unije po pitanju pravnog sustava u javno upravnim poslovima. Svima skupa želim plodonosne i korisne susrete, uz želju da se vidimo i na 14. susretima kako bismo mi za šest mjeseci mogli pokazati što smo mi ponudili Europi kao i što smo od nje naučili – kazao je župan Boban.

Ministar uprave u Vladi RH, Ivan Malenica je kazao: -Kao ministar uprave ali i kao pravnik kojem struka leži na srcu prihvatio sam dolazak na ovogodišnji skup. Drago mi je da se u susret hrvatskom presjedanju EU na ovom skupu raspravlja o pitanjima koja su bitna za hrvatsko javno pravo i upravu. Veseli me što hrvatski i francuski znanstvenici pomnim odabirom tema sustavno afirmiraju u naš pravni sustav i ulogu  upravnog prava pokazujući njegovu stvarnu ulogu u nacionalnom i europskom kontekstu.

Uz župana Bobana i ministra Malenicu, sudionike okruglog stola pozdravili su i zaželjeli im uspješan rad i ugodan boravak danas i sutra u Splitu, rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić, gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara, te u ime organizatora okruglog stola, dekan splitskog Pravnog fakulteta Mirko Klarić.

Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva uprave i Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, u organizaciji splitskog Pravnog fakulteta, Državnog Savjeta Republike Francuske, Visokog Suda RH, Centra za europsku dokumentaciju i istraživanja – R. Schuman iz Splita, te uz potporu Ustavnog suda RH, Veleposlanstva Francuske u RH, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Uvaženi govornici, profesori pravnih fakulteta iz Zagreba, Splita, Osijeka i iz Sveučilišta Pantheon – Assas Paris -2, među kojima i profesor emeritus Marc Gjidara, stručnjaci Visokog upravnog suda RH, Ministarstva pravosuđa RH te savjetnici Francuskog Državnog savjeta će govoriti o primjeni europskih direktiva od strane javnopravnih tijela, o upravno-sudskim implikacijama tih direktiva te suradnji nacionalnih upravnih i europskih sudova u kreiranju upravno-sudske prakse.