Otvaraju se nove mogućnosti suradnje Splitsko-dalmatinske županije i Japana

Danas je u zgradi županije župan Blaženko Boban priredio primanje za veleposlanicu Japana, Nj. E. Misako Kaji, s kojom je razgovarao o dosadašnjoj suradnji te o novim mogućnostima boljeg povezivanja i junaprjeđenja suradnje Splitsko-dalmatinske županije s Japanom.

- Danas sam imao posebnu čast primiti Njenu Ekselenciju Misako Kaji, veleposlanicu Japana u Republici Hrvatskoj. Izražavam zahvalnost na njenom dolasku. Izmjenili  smo iskustva u dosadašnjoj i mogućoj, budućoj suradnji u raznim područjima gospodarstva - kazao je u uvodnoj riječi župan Boban, ističući pozitivne primjere suradnje naših gospodarstvenika s tvrtkama iz Japana: -Japan nije samo zemlja izlazećeg sunca kako se to popularno voli govoriti, već je po mnogo čemu zemlja sunca, odnosno prednjači u niz segmenata razvoja poput gospodarstva i znanosti. Međutim na području naše županije postoji niz gospodarstvenika koji imaju suradnju s japanskim poduzetnicima. Jedan od njih svakako je i gospodin Mislav Bezmalinović koji na japansko tržište već duže vrijeme plasira tunu i ostale riblje proizvode. Neizbježno je bilo dotaknuti se ideje i Olimpijskih igara koje će se održati u Tokiju 2020. Veseli me što je Njena Ekselencija veliki poznavatelj sportaša sa područja Hrvatske koji su obilježili svijet sporta. Sjetili smo se Luke Modrića, Marina Čilića i moga sugrađanina gospodina Branka Cikatića koji je gotovo pa simbol borilačkih vještina u Japanu. Nadam se vrlo kvalitetnoj budućoj suradnji. Veleposlanici sam zaželio ugodan boravak u Splitsko dalmatinskoj županiji - kazao je župan.

Veleposlanica Japana, Nj. E. Misako Kaji je zahvalila županu Bobanu na današnjem prijemu i na svemu što radi po pitanjima sigurnosti i dobrodošlice za sve veći broj japanskih turista koji posjećuju grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju. Veći broj japanskih turista se može očekivati posebno nakon otvaranja nove pristanišne zgrade i proširenja Zračne luke u Resniku, te se može početi raditi na uvođenju tzv. sigurnih letova, na izravnim linijama između Splita i Tokia. Veleposlanica je posebna istaknula pozitivan primjer dobre poslovne suradnje tvrtku za angažiranje pomoraca, te je posebno izdvojila Sporazum o slobodnoj ekonomskoj suradnji Japana i EU zemalja, te je u tom kontekstu govorila o predsjedanju Republike Hrvatske Europskom unijom 2020. godine. Veleposlanica je još u izjavi za novinare dodala: -Želim se zahvaliti županu na današnjem prijemu. Kao što vam je poznato veleposlanstvo Japana nalazi se u Zagrebu ali i u Splitu imamo počasnog konzula Japana. Želja nam je i dalje promicati već postojeću zajedničku gospodarsku suradnju, kao i suradnju u različitim kulturnim segmentima, a preko Republike Hrvatske želimo ostvariti bolju suradnju sa svim zemljama EU - kazala je veleposlanica Kaji, koja nakon prijema u županiji odlazi u posjet tvornici riba Sardina na otoku Braču.

Današnjem prijemu su nazočili i Yutaro Nishida, treći tajnik Veleposlanstva, kulturni ataše i Damir Čarić, pomoćnik pročelnika U.O. za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu.