Župan Boban sa suradnicima priredio primanje za parlamentarnu skupinu "Sjeverni Jadran" njemačkog Bundestaga

Danas je u zgradi županije župan Blaženko Boban upriličio radni sastanak s parlamentarnom skupinom “Sjeverni Jadran” njemačkog Bundestaga, na čelu s predsjednikom Skupine Oliverom Lukšićem. Ostali parlamentarci koji su danas sudjelovali na sastanku su: potpredsjednici parlamentarne skupine Christian HaaseJosip Juratović i dr. Christian Wirth te zastupnica Marie-Luise Dött. Uz župana Bobana, s parlamentarcima su razgovarali i zamjenici župana Luka Brčić i  Ante Šošić, te pročelnik U.O. za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu, Anđelko Katavić.

Nakon sastanka, župan Boban  je kazao: -Imali smo priliku danas razgovarati sa parlamentarnom delegacijom Republike Njemačke, gdje smo izmjenili iskustva i našli zajedničke dodirne točke u daljnjem razvoju. Razgovarali smo o zaštiti okoliša gdje je naše goste zanimalo što mi radimo po tom pitanju, kao i prometna infrastruktura na području Splitsko dalmatinske županije. Predočio sam im studiju opravdanosti turizma u dva smjera. Jedan dio odnosi se na disperziju turizma u 7. i 8. mjesecu na ruralne dijelove naše županije, odnosno dalmatinsku zagoru, a druga je  disperzija turizma na 4., 5., 6., 9., 10. i 11. mjesec u što ulažemo velike napore. To je dosta interesantna tema našim današnjim gostima jer je upravo veliki broj gostiju koji dolaze u našu županiju sa prostora Republike Njemačke. Neizbježno je bilo dotaknuti se teme gdje sa prostora Splitsko dalmatinske županije gotovo da i nema domaćinstva koje nema nekog doticaja sa Njemačkom. Dogovorili smo se da ćemo ovakve posjete organizirati i češće sa što više sastanaka kako bi našli zajedničke dodirne točke posebno po pitanju ICT tehnologija i energetike na području Splitsko dalmatinske županije. Iskreno se nadam da su ovi vrlo ugodni razgovori koje smo vodili dovesti do još konkretnijih sastanaka u budućnosti.

Uz župana, novinarima se obratio i Oliver Lukšić, predsjednik parlamentarne skupštine, koji je kazao: - Zahvaljujem županu što smo danas imali priliku biti gosti u Splitsko dalmatinskoj županiji. Na putu kroz Hrvatsku odlučili smo da nećemo biti samo u Zagrebu, već da ćemo obići i različita regionalna područja i tako smo došli u Split, odnosno u sjedište Splitsko dalmatinske županije. Jako nas veseli što se radi na održivom razvoju i što su se kao što smo čuli povukla velika sredstva iz fondova EU. Političke poveznice jako su dobre i stabilne, a želja nam je još jače učvršćivanje gospodarske povezanosti, vjerujući da će i njemački ministar gospodarstva koji bi trebao na jesen doći u Hrvatsku još više tome pridonijeti.