Župan Boban održao radni sastanak sa ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković

Danas je u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije održan sastanak ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vesne Bedeković i njenih suradnika, sa županom Blaženkom Bobanom i suradnicima, te s ravnateljima i predstojnicima ustanova s područja Županije.

Sastanku su uz ministricu i župana, nazočili i državna tajnica Marija Pletikosa, tajnica kabineta ministrice, Kristina Gerbert Sertić, načelnica Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada CSS-a, Tatjana Katkić Stanić, viša savjetnica Marijana Dumančić, voditeljica za socijalne naknade i prevenciju siromaštva, Sanja Žderić Polutnik, te županijski pročelnici Tomislav Đonlić i Diana Luetić.

Zajedno sa svojim suradnicima imao sam zadovoljstvo ugostiti ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnu Bedeković. Prije samog sastanka sa ravnateljima Centara socijalne skrbi iz naše županije, razgovarali smo i o demografskim mjerama koje provodi ministarstvo odnosno Vlada Republike Hrvatske. Ministrici sam prezentirao mjere koje provodimo na području naše županije kao što je projekt Tu je tvoj dom, financiranja i sufinanciranja produženog boravka djece koje je sada prihvatilo i samo ministarstvo, kao i niz drugih aktivnosti koje provodimo. Čuli smo od same ministrice i niz mjera koje se provode na razini cijele Republike Hrvatske, a na nama je da one budu implementirane kroz mjere županije kao i one lokalnih zajednica kao konačni paket demografskih mjera svim građanima na onom području na kojem žive, kazao je župan.

Važnost suradnje sa jedinicama lokalne i regionalne samouprave istaknula je i sama ministrica Bedeković.

Osnovna namjera moga posjeta Splitsko dalmatinskoj županiji je sustav socijalne skrbi Ministarstvo kojem sam na čelu odredilo je da je rok za uvođenje fizičko-tehničke zaštite u sve Centre za socijalnu skrb i sve podružnice Centara. To je samo jedan od paketa mjera koje je ministarstvo zacrtalo kako bismo postojeći sustav socijalne skrbi učinili efikasnijim i sigurnijim, a sve na tragu nemilih događaja koji su se nedavno dogodili u Đakovu. Ako je socijalni radnik siguran na svom poslu, onda ga može kvalitetno i profesionalno obavljati. Jedna od bitnih mjera koja će i zakonski biti uređena od 01.siječnja 2020. jest mjera kojom se profesionalnim i stručnim radnicima dodjeljuje status službene osobe, a to znači da će se svaki napad na te radnike od spomenutog datuma tretirati kao kazneno djelo. Sa županom sam razgovarala i o županijskim demografskim mjerama, a one su kompatibilne sa onim koje provodimo na nacionalnoj razini, istaknula je ministrica.

Prije ovoga sastanka u županiji, ministrica je zajedno sa županom Bobanom nazočila otvaranju područnog ureda pravobranitelja za osobe sa invaliditetom Split u Hotel Park, te je posjetila Centar za socijalnu skrb u Gundulićevoj ulici u Splitu, a nakon sastanka i izjava za medije, ministrica će posjetiti Dječji dom Maestral, također u Splitu.