U Splitu otvoren 23. Sajam SASO

SASO 2019, kao tradicionalno najznačajniji gospodarski skup u širem okruženju okuplja izlagače iz nekoliko europskih zemalja – 10 specijaliziranih sajmova s 4 stručne konferencije, više od 100 izlagača iz zemlje i inozemstva te više od 20 godina tradicije. Sajam će ove godine okupiti 896 brendova, izlagača i suizlagača iz osam zemalja.

Župan Blaženko Boban je, pun komplimenata za organizaciju Sajma, kazao: - Sajam SASO je jedan od najbolje organiziranih sajmova na području Splitsko-dalmatinske županije, a slobodno mogu reći, i šire. U segmentu građevinarstva je zasigurno najbolji u Republici Hrvatskoj. A iz tog kuta gledano, sajma je posebno značajan, jer se događa uoči otvaranja toliko radova na području naše Županije. Spomenut ću samo potpisane ugovore za aglomeraciju Kaštela, vrijedne 1,4 milijardi kuna, za aglomeraciju Split – Solin, vrijedne 1,8 milijardi kuna, za aglomeraciju Sinj- Trilj, ugovori vrijedni ... milijuna kuna, te Omiš – Hvar – Brač. Čekaju nas i radovi na tunelu Komorjak i mostu na Cetini, potom radovi na centu za gospodarenje otpadom u Lećevici, itd. Dakle, sa sigurnošću možemo reći da će nedostajati i radne snage i općenito građevinske operative, ali u svakom slučaju prilika je to, prije svega, za oporavak naših, domaćih građevinskih tvrtki – kazao je župan te dodao: -Hvala organizatorima Sajma, posebno direktorici Sanji Vuković Veić, kao i svim sudionicima, poduzetnicima, gostima i posjetiteljima koji će kroz ova dva-tri dana posjetiti Sajam.

Direktorica tvrtke “Sajam Split” Sanja Vuković Veić izjavila je kako unatoč napretku tehnologije još uvijek nema boljeg načina za sklapanje suradnje od izravnog kontakta. - Sajam se događa u najvažnije vrijeme u godini. Točno u vrijeme najmasovnijeg planiranja investicija u graditeljstvu koje već godinama bilježimo zahvaljujući turizmu upravo na dalmatinskoj obali – kazala je novinarima direktorica Vuković Veić.

-Ovaj sajam doista pokazuje što je prava integrativna platforma. Njegovi izlagači na pravi način pokazuju što je to pametan i održiv rast. Ovdje je vidljiv uspjeh hrvatskog poduzetništva, čemu mi u javnom sektoru trebamo biti potpora. Vidljivo je kako naše gospodarstvo usvaja standarde Europske unije“, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Broj obrtnika u Hrvatskoj raste i ove godine ih je 87 tisuća, a u samo godinu dana dobili smo i 6 tisuća novih. Međutim još uvijek ih muče stare boljke, a najveća je ipak nedostatak radne snage, kaže predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

-Problem je kod upisa u srednje strukovne škole i veliki dio koje donosi tržište. Kada se govori o uvoznim kvotama mi se zalažemo da se što prije donese Zakon o strancima, kako bi ukinuli kvote, jer posebno obrtnici teško dolaze do radne snage. Naime, velike tvrtke za ovu namjenu imaju posebne službe, a obrtnik dok obavi cijelu papirologiju više nema kvote. Ujedno važno je da se i skine stigma s obrtničkih zanimanja i da svima kažemo koliko je važno postati majstor

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj istaknula je kako je graditeljstvo na trećem mjestu po ukupnom prihodu i broju zaposlenih u našoj županiji, a graditeljstvo okuplja 12,5 posto svih gospodarstvenika. Veliki problem ipak predstavlja sve duža turistička sezona koja ozbiljno smanjuje razdoblje za gradnju.

-To je onaj dio koji nas najviše boli, jer kada se kaže da turizam raste onda mi automatski znamo da je zabrana gradnje puno duža, a graditeljstvo se svodi na sezonski rad. To je na sreću samo u primorskim mjestima, ali misli da će se jedan dan trebati sjesti i razgovarati i naći kompromis jer se jedna djelatnost ne može razvijati na štetu druge.

Uz sajam graditeljstva, sajam drvne industrije, sajam alata, strojeva i opreme, koji su sastavni dio Sajma od početka okupljanja prije 23 godine, već godinama su dio ovoga sajma  i međunarodni sajam obrtništva, male privrede i poduzetništva, međunarodni sajam elektronike i energetike, međunarodni sajma ekologije – SEKO, sajam kamena, bazena i bazenske opreme, te međunarodni sajma komunalne opreme.