Župan Boban otvorio obnovljenu zgradu ispostave Zavoda hitne medicinske pomoći u Kaštelima

Jutros je u Kaštel Starom župan Blaženko Boban, zajedno s ravnateljem županijskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dr. Leom Luetićem, otvorio obnovljenu zgradu Ispostave hitne medicine Kaštel Stari. Za projektnu dokumentaciju, građevinske radove i opremanje utrošeno je 1.025.000 kuna.

Župan Boban je, zadovoljan viđenim, kazao da su građani Kaštela dobili pravi mini zdravstveni centar. Župan je zahvalio gradonačelniku Denisu Ivanoviću i njegovim suradnicama i suradnicima što su tijekom radova na ovoj zgradi, ustupili gradski prostor za neometano funkcioniranje hitne medicinske pomoći i što tijekom ljetne sezone sufinanciraju dodatni sanitetski tim. –Ovo je jedna od najvećih županijskih ispostava HMP, što je i logično jer su Kaštela, s više od 40 tisuća stanovnika, drugi grad po veličini u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zahvaljujem dr. Leu Luetiću što je na najbolji način iskoristio sredstva Županije te je skoro u potpunosti obnovio vozni park ZHMP, jer sada imaju, kako mi je rekao, sanitetska vozila stara u prosjeku niti dvije godine. Za obnovu i opremanje ove zgrade izdvojili smo nešto više od milijun kuna, a prethodno za obnovu ispostave Doma zdravlja u Kaštelima, dva milijuna kuna. Na koncu, mogu samo poželjeti da djelatnici ispostave Kaštela nastave predano i odgovorno raditi svoj posao, onako kao što su to činili dosad – kazao je župan.

Na pitanja novinara o važnosti ovoga događaja i nekim statističkim brojkama, odgovarao je ravnatelj ZHMP SDŽ, dr. Leo Luetić: - Ovdje je, prema standardima Mreže hitne medicine, stalno smješten jedan tim kroz 24 sata i dva tima sanitetskog prijevoza. Nadam se i pretpostavljam kako će se ovaj grad širiti i još rasti, te ćemo zasigurno u dogledno vrijeme morati proširivati i ovaj objekt i dodavati nove timove. Naš tim u ovoj ispostavi zbrine više od 8.000 pacijenata godišnje a sanitetski tim obavi 2.500 intervencija, što znači da se u ambulanti, u prosjeku zbrine 20-25 pacijenata tijekom dana te da se dnevno izvrši 7-8 intervencija na terenu. Istovremeno, dva tima sanitetskog prijevoza obave oko 5 tisuća prijevoza kroz godinu dana – detaljno je i s ponosom o svojim djelatnicima govorio ravnatelj ZHMP, Luetić.

Ravnateljica ispostave ZHMP u Kaštelima, dr. Brankica Božinović Vranić, nakon 14 godina provedenih u Imotskom, ovdje u Kaštelima djeluje već trinaestu godinu, a bila je aktivna i za vrijeme Domovinskog rata u ratnom sanitetu, za sebe kaže da uživa raditi na terenu. – Iz ove ispostave HMP pokrivamo 17-18 dužnih km prostora, s kojega nam gravitira više od 50 tisuća ljudi, kada tomu dodamo sve hitne pacijente Zračne luke, marine Berket, iz nekoliko staračkih domova i s prostora Kaštelanske Zagore. Zadnja kuća do koje moramo stići udaljena je 55 minuta. Zahvaljujući županijskom Zavodu HMP i Splitsko-dalmatinskoj županiji, mogu kazati, da smo opremljeni prema standardima i normativima EU – kazala je dr. Božinović Vranić.

Na kraju je svima srdačno zahvalio gradonačelnik Grada Kaštela, Denis Ivanović koji je kazao da je grad, dok se renovirao ovaj prostor, ustupio drugi prostor hitnoj pomoći te da zadnje dvije godine sufinanciraju dodatni tim hitne pomoć, a tako će nastaviti i u budućnosti.