U organizaciji HU Benedikt počeli Dani sjećanja na Vukovar i Škabrnju

"Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju," tradicionalna kulturno-društvena manifestacija koja svojim programskim sadržajima čuva sjećanja na njihovu žrtvu i ulogu tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu, otvorena je u ponedjeljak navečer u Splitu.

Tijekom ovogodišnje manifestacije, koja se održava osmu godinu u nizu u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, do 18.  studenoga programi će se održavati u Splitu, Vukovaru, Škabrnji, Kaštelima, Makarskoj, Trilju, Dicmu,  Marini, Cisti Velikoj   Strožancu, Đakovu.
"Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju" održava  pod pokroviteljstvom predsjednice Republike  Kolinde Grabar  Kitarović i ministra hrvatskih branitelja Tome  Medveda.
Izaslanik predsjednice Republike Miljenko Modrić je istaknuo kako su nam potrebne ove  manifestacije radi sjećanja na zbivanja u  Domovinskom ratu.

Župan Blaženko Boban na skupu je najavio kako od idućeg ljeta kreće akcija da na području Splitsko-dalmatinske županije  svake godine 50-oro vukovarske djece besplatno ljetuje po sedam dana. –Želim večeras ovdje sve okupljene pozvati na jedan snažan pljesak hrvatskoj udruzi Benedikt i dr. Vidi Popoviću. Ne samo zbog ovoga večerašnjeg događaja i još jedne u nizu manifestacija „Dani sjećanja na Vukovar i Škabrnju“, nego i zbog svih drugih brojnih akcija koje oni pokrenu u tišini, a dok se jedna akcija zahukta, oni već pripremaju neku novu tribinu, neko novo predstavljanje knjige i slična. kulturna događanja – kazao je župan a okupljeni snažno s oduševljenjem, pozdravili.

-Naša zemlja je natopljena  hrvatskom krvlju i moramo imati sjećanje jer Vukovar i Škabrnja su temelj  hrvatske države,  slobode  i  hrvatstva - rekao je Modrić.
Zdravko Vladanović, izaslanik ministra Medveda, također je ocijenio da je ova manifestacija iznimno važna jer pridonosi razvoju kulture sjećanja na žrtvu koju su  podnijeli Vukovar i Škabrnja.
-Moramo živjeti hrvatstvo - poručio je Vladanović.
 Predsjednik udruge  Benedikt Vide Popović naglasio je da hrvatski narod nikada ne smije zaboraviti stradanje Vukovara i Škabrnje u velikosrpskoj agresiji u studenom 1991. godine. -Ta dva mjesta su simbol otpora, stradanja i žrtve naše domovine u nama nametnutom  i za nas oslobodilačkom domovinskom ratu, kazao je Popović.
Jelena Eranović iz Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga domovinskog rata Grada Split  kritički je govorila o načinu kako se obilježava  Domovinski rat. -Nerado priznajem sram jer smo dopustili da Domovinski rat postane ekskluzivni poligon za spomendane i blagdane. A sve ostale dane ta baština je poligon za političko razračunavanje. I  što onda imamo u Tjednu sjećanja? Imamo tihe kolone tužnog naroda sa svijećama i kisela neuvjerljiva obećanja  o povratku života u Grad na  Dunavu - rekla je  Eranović. Naglasila je kako je hrvatska sloboda skupo plaćena.
Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić rekao je kako ova manifestacija otima od zaborava ono što se dogodilo u Škabrnji u studenom '91. -Napala nas je crvena zvijezda petokraka- ista ona koja nas je '44. godine pobila sad nas je i 91. godine pobila - kazao je Miljanić, dodavši da se unatoč tomu 's petokrakom i dalje paradira'. Rekao je da 'isti oni koji su okupirali i srušili trećinu  Hrvatske, slobodno  šetaju po Hrvatskoj', pozvavši da se krivci procesuiraju.