U splitskom hotelu Park predstavljen Plan upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem SDŽ

Plan upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) je plan nove generacije kojeg na cijelom Mediteranu ima tek nekoliko regija, a istodobno je i strateški akt koji će osigurati okvir za programiranje i usmjeravanje razvojnih projekata u sljedećem EU višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027.

U sklopu izrade Plana upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem županije, danas je u splitskom hotelu Park održana radionica kojoj su nazočili gradonačelnici, načelnici i predstavnici stručnih službi obalnih i otočkih jedinica lokalne samouprave s područja županije. Neposredno pred početak radionice, medijima su kratke izjave dali  župan Blaženko Boban, pročelnik upravnog odjela za pomorstvo i turizam i koordinator projekta u županiji Stipe Čogelja, te voditelj tima izrađivača Ognjen Škunca.

Govoreći  o važnosti izrade Plana kao potpore za strateško planiranje i upravljanje održivim razvojem obalnog područja županije kao njenog najvrjednijeg i najranjivijeg razvojnog resursa, župan je istaknuo: - Današnjim danom radimo jedan veliki iskorak u budućnosti zaštite pomorskog pojasa, ne samo pomorskog dobra, na području Splitsko-dalmatinske županije. Jedni smo od rijetkih na Mediteranu koji smo pokrenuli, ja ću ga nazvati, svojevrsni Masterplan pomorske obale SDŽ. Danas su predstavnici svih otočkih lokalnih zajednica, u srijedu će biti predstavnici svih kopnenih zajednica koje imaju doticaj s morem i pomorskim dobrom, a 23. lipnja će biti treća radionica na kojoj će biti zainteresirana javnost, struka i svi oni koji imaju nešto reći po ovom pitanju - kazao je župan te dodao: - Moram kazati da me veseli iza svojevrsnog Masterplana obale na području SDŽ, znate da je Pomorsko dobro učinilo jedan veliki iskorak u uređenju i vođenju brige o devastaciji pomorskog dobra, ali je potreban jedan zaista sveobuhvatan plan kako bi, ne samo radili prevenciju, nego preventivno djelovali i na način da ne može netko devastirati ono što je prirodna ljepota, ono što ja obično kažem najljepšim dijelom zemaljske kugle, a to je naša SDŽ. Svojevrsni plan će biti sveobuhvatan, on će kako ekološki tako urediti odnose u turizmu, ribarstvu, brodogradnji, u svemu onome što je potrebno za funkcioniranje uređenog područja onako kako to vidi struka – kazao je župan Blaženko Boban, dodajući kako je ovo tek početak. Župan je na kraju obraćanja rekao da ne očekuje da će Plan biti dovršen u ovom mandatu, ali će Plan postati "svojevrsna Biblija ponašanja na pomorskom dobru u SDŽ.”

Pročelnik STipe Čogelja je govorio o nadležnostima različitih inspekcija na pomorskom dobru: - Ono što bi mogla biti glavna poruka danas, u suradnji s kolegama iz Ministarstva mora, inzistirat ćemo na tome da se donese Zakon o inspekciji na pomorskom dobru. Sada imate situaciju da pet inspekcijskih službi, pet tijela ima nekakvu nadležnost na pomorskom dobru. Naravno tu dolazi do sukoba nadležnosti, tko je izašao na teren, a tko nije, ne smije se dva puta u istom predmetu suditi. Tim Zakonom o devastaciji na pomorskom dobru bi tražili da Županije dobiju inspekcijske ovlasti pogotovo u hidrograđevnom dijelu, smatram da bi tako bili puno operativniji, mobilniji, puno brže bi rješavali slučajeve. – odgovorio je Čogelja na pitanja novinara koliki im problem predstavlja to što nemaju inspekcijski nadzor.

Voditelj tima izrađivača Ognjen Škunca govorio je o važnosti izrade Plana kao potpore za strateško planiranje i upravljanje održivim razvojem obalnog područja županije kao njenog najvrjednijeg, i najranjivijeg razvojnog resursa.