OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI

O eko-etno selu kao modelu ruralnog razvoja, govorio je Joško Stella, pročelnik Upravnog odjela za turizam Splitsko-dalmatinske županije, a o ruralnom turizmu i turizmu na seljačkim gospodarstvima, govorila je Dijana Katica, predsjednica Uprave Hrvatski farmer d.d.

O ekološkoj i održivoj poljoprivredi te očuvanju tradicijskih krajobraza i postojeće bioraznolikosti Biokova korištenjem izvornih pasmina i sorti, govorili su Tomislav Petrović, načelnik Odjela za ekološku i održivu poljoprivredu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, te Roman Ozimec, predsjednik Hrvatskog biospeleološkog društva.

Tijekom trajanja ove manifestacije je organizirana izložba suvenira, tradicijskih i ekoloških proizvoda Zabiokovlja i Podzabiokovlja koja se dosad na ovakav način nigdje nije održala. Mnogobrojni posjetitelji s oduševljenjem su razgledavali zabiokovske zobnice, rukotvorine od drva i šiblja, instrumente i skulpture od drveta, ali i domaće sapune napravljene od ljekovita bilja.

Posjetitelji su imali priliku kušati djevičansko maslinovo ulje, domaću rakiju, liker te med i pčelinje proizvode. Organizatori Javna ustanova Park prirode Biokovo i Općina Zagvozd potrudili su se predstaviti i zagvošku narodnu nošnju te splet pjesama i plesova.