Blagoslovljeni radovi na crkvi hrvatskih svetaca kod Betlehema


Na Pastirskim poljanama pored Betlehema blagoslovljen je početak radova na izgradnji Kapele Svetoga Jeronima, Svetoga Nikole Tavelića i hrvatskih svetaca i blaženika. Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, župan Blaženko Boban, potpisao je temeljnu povelju o ovoj crkvi. „Hvala svima koji su omogućili da i Hrvati hodočasnici na prostoru Svete Zemlje dobiju ono što su mnogi drugi narodi dobili. To će ubuduće biti mjesto na kojemu će hodočasnici imati svoje okupljalište i priliku za organiziranje svetih misa te okrjepu. Zadovoljstvo mi je što sam bio izaslanik predsjednika Vlade gospodina Andreja Plenkovića jer je hrvatska Vlada uistinu mnogo pripomogla da dođe do izgradnje, ali je i financijski pomogla samu izgradnju”, rekao je Boban.

Svečanu svetu misu predvodio je nadbiskup u miru monsinjor Marin Barišić, koji je i blagoslovio početak radova. „Velik je ovo dan za hrvatske hodočasnike, našu crkvu i naš narod i hrvatsku državu. Kad god se ovdje slavi misa, onda je to božićno ozračje. Danas, na Božić, blagoslovili smo početak radova i temeljnu povelju o novoj crkvi, novom domu, ovdje na Polju pastira u Betlehemu. To će biti jedan kutak Hrvatske u Svetoj Zemlji”, poručio je Barišić.

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik također smatra da je ovo veliki dan za cijelu Hrvatsku. „Dobili smo mogućnost da na Pastirskim poljanama pomognemo u izgradnji četvrte kapele, koja će ujedno biti i najveća na ovom području. Imat će 250 sjedećih mjesta i prostirat će se na 300 četvornih metara”, izjavio je.

Gradonačelnik grada Beit Sahoura Hani Hayek ističe kako je počašćen današnjim događajem. „Danas je povijesni dan i za naš grad, a vrlo smo počašćeni svim hodočasnicima i svima onima koji su danas na ovome svetome mjestu. Na ovome mjestu će biti mjesto prijema za hodočasnike, turiste i cijeli svijet. Na ovome mjestu će toliko puno hodočasnika iz Hrvatske će moliti i bit će crkva svih svetaca hrvatskoga naroda, a molit će se čitav svijet. Naš grad radostan zbog današnjeg događaja, a ovaj događaj ima i velik ekonomski doprinos”, izjavio je Hayek.

U temelje nove crkve danas je ugrađena kapsula u kojoj se nalazi zastava Republike Hrvatske, grb Splitsko-dalmatinske županije kao i još nekolicina predmeta koji su vezani uz Hrvatsku. Županu Blaženku Bobanu i nadbiskupu u miru monsinjoru Barišiću vikar Kustodije Svete Zemlje Dobromir Jasztal uručio je prigodnu spomen medalju na 800 godina dolaska franjevaca u Svetu Zemlju. Događaju su nazočili i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić i rektor Sveučilišta u Splitu dr. sc. Dragan Ljutić.