DAN DRŽAVNOSTI

Povodom 25. lipnja Dana državnosti širom Splitsko-dalmatinske županije održane su prigodne svečanosti – svečane sjednice gradskih i općinskih vijeća te položeni vijenci i zapaljene svijeće, minutom šutnje odane počast poginulim u Domovinskom ratu. Inače 25. lipnja 1991. je dan kada je hrvatski Sabor «de inre» raskinuo državne veze sa Jugoslavijom, donijeta je Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije i Gradsko vijeće Splita u vili Dalmaciji održali su prigodnu zajedničku sjednicu.

Tom prigodom Kruno Peronja, splitsko-dalmatinski župan je istaknuo zasluge hrvatskih branitelja koji su dali živote na oltaru Domovine. Sada Hrvatsku možemo uređivati po svom guštu, poput svoga doma.

Dr. Jakov Gotovac, predsjednik Gradskog vijeća Splita, naglasio je kako sada ponovno postoji potreba za jedinstvom hrvatskog naroda.

U povodu Dana državnosti izlaslanstva Grada, Županije i Zajednice udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata položila su vijence na spomen-ploču na Narodnom trgu, podignutu u čast svim poginulim hrvatskim braniteljima. Predstavnici Grada položili su cvijeće i na središnji križ na Lovrincu. Podizanje zastave Republike Hrvatske uz intoniranje državne himne priređeno je, pak, na platou ispred Prirodoslovnog muzeja na Marjanu, a istog je dana u katedrali svetog Dujma održana i sveta misa prigodom Dana državnosti.