DAN OPĆINE PROLOŽAC

OTVORENI RADOVI NA VODOVODU STUDENAC-RIČICE

Pučanstvo općine Proložac, ali i cijele Imotske krajine, nizom svečanosti proslavilo je blagdan Velike Gospe i Dan općine Proložac.

Na ranoj tradicionalnoj misi u crkvi i oko svetišta Gospe od Zdravlja bilo je nekoliko tisuća vjernika. Središnjoj misi u Zelenoj katedrali prethodila je procesija sa slikom Majke Božje koju su nosile prološke djevojke u narodnim nošnjama, a svetu misu pred mnoštvom vjernika predvodio je fra Nikola Mate Roščić uz koncelebraciju 15-ak svećenika iz mnogih imotskih župa.

Fra Nikola Mate Roščić u propovijedi je istaknuo da s radošću predvodi misu u hrvatskoj Galileji – Imotskoj krajini, narod Imotske krajine s ponosom može istaći svoju vjernost Majci Božjoj koja ga nije kroz vjekove iznevjerila.  Nakon svete mise po tradiciji je održan i veliki narodni dernek u okružju izvorišta rijeke Vrljike.

Mještani Prološca na blagdan Velike Gospe i Dan svoje općine bogatiji su za dva objekta. U Ričicama na cesti Ričice – Studenci zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Tadija Barun otvorio je svečano radove na izgradnji vodovoda Studenci – Ričice u dužini od sedam kilometara čija je vrijednost 5,6 milijuna kuna. Prema riječima načelnika općine Proložac Ante Petričevića ovaj najznačajniji infrastrukturni objekt u Ričicama treba bi biti gotov za blagdan sv. Ivana Krstitelja slijedeće godine kada bi u Ričice konačno došla pitka voda s izvorišta rijeke Vrljike.

Drugi značajni infrastrukturni objekt - sustav za zaštitu izvorišta rijeke Vrljike te kanalizacijski sustav od Prološca do prečišćivača otpadnih voda u Glavini Donjoj svečano je pustila u rad saborska zastupnica Zdenka Babić-Petričević.