HRT u Svetoj Zemlji snimao dokumentarni film o svetom Jeronimu


U Jerzualemu je posljednjih dana boravila ekipa Religijskoga programa Hrvatske radiotelevizije, koja snima dokumentarni film o svetom Jeronimu. „Snimamo film on Jeronimovu životu i djelovanju, ali i njegovu utjecaju na povijest umjetnosti, književnost. Svakako je Izrael jedna od destinacija na kojoj snimamo film. Nakon Izraela idemo u Rim gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci”, ističe urednica Religijskoga programa HRT-a Antonia Hrvatin Roth, koja dodaje da će se film snimati i na području Splitsko-dalmatinske županije. „Svakako ćemo snimati i u Dalmaciji koja se smatra njegovim rodnim krajem. U filmu ćemo prikazati sve detalje koji su vezani uz život i djelo svetoga Jeronima”, ističe Hrvatin Roth te posebno naglašava kako je postavljanje kipa svetoga Jeronima, dara puka Splitsko-dalmatinske županije jedan od glavnih razloga njihova boravka u Izraelu.

Osim sudjelovanja u snimanju dokumentarca, otkrivanja kipa svetoga Jeronima i blagoslova početka radova na crkvi hrvatskih svetaca na Pastirskim poljanama pored Betlehema, u Svetoj Zemlji održani su i brojni drugi sastanci i susreti izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije i Sveučilišta u Splitu. Župan Blaženko Boban zahvalio je onima koji su sudjelovali u pripremi i aktivnostima vezanim uz posjet Svetoj Zemlji. „Svega ovoga ne bi bilo da nemamo izvrsnu suradnju s veleposlanikom Izraela u Hrvatskoj gospodinom Ilanom Morom. Stoga koristim priliku zahvaliti mu od srca na suradnji koju kontinuirano imamo u Hrvatskoj, ali i za pomoć pri organizaciji susreta u Izraelu. Zahvaljujem i nadbiskupu u miru monsinjoru Marinu Barišiću koji je toplim ljudskim riječima na početku radova na crkvi i postavljanju kipa svetom Jeronimu dao dodatni duhovni pečat. Hvala i fra Tomislavu Glavniku s kojim smo sve to skupa radili u posljednje tri godine”, izjavio je župan.

Zamjenik župana Stipe Čogelja istaknuo je važnost susreta mladih predstavnika ICT industrije iz Splitsko-dalmatinske županije s njihovim kolegama u Izraelu. „Drago mi je da smo ono naše najvrjednije, naše najmlađe poduzetnike koji su nagrađivani kroz projekt ICT županija poveli s nama da se napune duhom i vedrinom koje Sveta Zemlja nudi, ali i koje nudi Izrael kao jedna od najjačih start-up nacija”, navodi Čogelja.

Predsjednik Županijske skupštine ističe kako je izaslanstvo imalo mnogo vrijednih i korisnih sastanaka. „Izdvojio bih posjet Federaciji općina i njihovu inovacijskom centru gdje smo imali priliku vidjeti kako funkcionira njihova administracija te blagoslov temelja budućega centra u Betlehemu. Radi se o centru za hrvatske hodočasnike i mjestu gdje ćemo se mi Hrvati moći naći kad budemo hodočastili u Svetu Zemlju”, izjavio je Šimundić.