IZASLANSTVO VITEŠKOG ALKARSKOG DRUŠTVA KOD ŽUPANA

Čelnici VAD-a župana su izvijestili i o pripremama za 292. viteško natjecanje, te o u ožujku započetoj obnovi Alkarskih dvora, koje teku prema planu.

Splitsko-dalmatinska županija za obnovu Dvora, od ukupno predviđenih 40-ak milijuna kuna, kroz tri godine izdvojit će 3 milijuna i 900 tisuća kuna, od kojih bi ugovor za prvih milijun i 300 tisuća trebao biti potpisan u najskorijem roku, istaknuo je župan Sanader. Dodao je kako Županija svake godine izdvaja i 100 tisuća kuna za potrebe ergele.
Uz Županiju, obnovu Dvora financiraju Ministarstvo kulture i Grad Sinj.
Vrijednost je do sada izvedenih radova oko 2 i pol milijuna kuna, pa bi, prema riječima potpredsjednika VAD-a Dinka Bošnjaka, dogovorena uplata iz Županijskog proračuna omogućila isplatu izvođačima i nastavak radova prema predviđenom planu. Dvori bi trebali u potpunosti biti dovršeni i useljeni do kraja iduće godine.
Zbog radova će alkarska povorka ove godine iznimno krenuti ispred hotela Alkar, kazao je vojvoda Ivan Čikara koji je župana izvijestio i o tijeku priprema 34-orice pozvanih alkara među kojima će odabrati njih od 11 do 17, koji svojim zalaganjem i spremnošću zasluže nastup na 292. Alki.
U posljednje dvije godine nabavljeno je 11 novih konja, čime se ispunjava plan popunjavanja alkarske ergele vlastitim konjima, kazao je Čikara. Dodao je kako će i među alkarskim momcima ove godine biti novih lica, a i među alkarima će vjerojatno biti debitanata, ovisno o pokazanom tijekom priprema.