JAVNA TRIBINA O NATO-U

Na tribini su govorili: koordinator Državnog odbora za članstvo RH u NATO-u,  mr.sc. Davor Božinović, veleposlanik, šef Stalne misije RH pri NATO-u, general bojnik Drago Lovrić i natporučnica Vlasta Zekulić.

Veleposlanik Božinović istaknuo je kako je trostruki interes Hrvatske za ulazak u NATO savez i to: sigurnosni, politički i ekonomski.
Prednosti članstva očituju se prvenstveno u smanjenim  vojnim izdacima .
Troškovi  RH  za vojsku kao članicu NATO-a iznosili bi do dva posto, a izvan Saveza znatno više. Ukoliko bismo ostali izvan sustava kolektivne sigurnosti koju pruža NATO, do 2015. god. individualna obrana bi nas koštala 15 milijardi kuna više  što je ekvivalent cijene 300 km autoceste.

Članstvo šalje jak signal  susjednim državama, stabilizira jugoistok Europe i  daje potrebna jamstva za  sigurnost  stranih investicija.

Neopravdan je  i strah dijela javnosti oko  mogućeg otvaranja NATO-o baza  u Hrvatskoj.
Pojašnjeno je kako se ne radi o NATO bazama u pojedinim državama članicama, već isključivo o američkim, u sklopu bilateralnih sporazuma SAD-a i dotičnih država, poput baze Aviano u Italiji.

O iskustvima u Misiji u Afganistanu  i o specifičnostima hrvatskog kontingenta vojne policije govorila je natporučnica Vlasta  Zekulić, a o vojnim pitanjima general bojnik Drago Lovrić.