Međunarodna konferencija: Turističke mogućnosti Jadranskog zaleđa

Federalno ministarstvo okoliša i turizma u suradnji s relevantnim organizacijama i institucijama iz BiH i Hrvatske 3. travnja 2008. u Mostaru je organiziralo međunarodnu konferenciju o turizmu na temu ''Turističke mogućnosti jadranskog zaleđa''.


Tijekom konferencije sudionicima su prezentirane, putem znanstvenih i stručnih radova, teme: kulturno-povijesna baština u funkciji razvoja turizma, vjerski turizam, turizam u zaštićenim područjima, marketing i promocija ruralnog turizma i speleologija te njezina uloga radi razvoja turizma jadranskog zaleđa.


Također, je predstavljen i avanturistički turizam (rafting, canuing, paragliding), gastronomska ponuda jadranskog zaleđa, a i upriličen je posjet 11. sajmu gospodarstva (Vinske ceste-Vino fest i Stap).


Konferencija, koja se održala u organizaciji Ministarstva turizma i okoliša Federacije BiH, sudjelovali su gospodarstvenici i turistički djelatnici iz dvije zemlje i predstavnici Svjetske turističke organizacije. Otvarajući skup ministar turizma i okoliša Federacije BiH Nevenko Herceg je istaknuo kako se jadransko zaleđe svojim bogatstvom različitosti može pretočiti u atraktivne turističke destinacije. Državni tajnik u Ministarstvu turizma Republike Hrvatske Branko Grgić, istaknuo kako je trend u svijetu da se turistička ponuda jedne zemlje oslanja na turističku ponudu druge, susjedne zemlje te da Hrvatska i BiH imaju šansu zajednički razvijati turističke programe. U sklopu programa Konferencije pročelnik Upravnog odjela za turizam Splitsko – dalmatinske županije Joško Stella prezentirao je projekt Splitsko –dalmatinske županije „Etno-eko sela-model održivog razvoja turizma.