POSJET BOKELJSKIM HRVATIMA

Splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja zajedno s predsjednikom Županijske skupštine doc. dr. Mihovilom Biočićem, vijećnicima Županijske skupštine i izaslanstvom grada Splita posjetili su 9. i 10. srpnja 2004. Kotor i Kotorsku biskupiju u susjednoj Crnoj Gori.

Pohodili smo Hrvate u Boki kako bismo im pokazali da  nisu sami i napušteni, a potrudit ćemo se da takva briga dođe još  više i s državne razine i olakša im život, kazao je splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja. 

Radost je bila obostrana, što potvrđuju i riječi kotorskog biskupa msgr. Ilije Janjića, kad je za posjet Hrvatima u susjednoj državi  rekao kako je od izuzetne važnosti: «Označava našu povijesnu povezanost na kulturološkom, nacionalnom i duhovnom području».  U sklopu posjeta izaslanstvo se informiralo o kulturnoj i povijesnoj baštini Hrvata u Boki Kotorskoj.

Počelo je u katedrali svetog Tripuna u Kotoru. Kroz stoljeća ranjavana i potresena, ponos grada Kotora, katedrala je mjesto susreta hrvatskih vjernika, a s njezinim kulturnim blagom goste je upoznao generalni vikar Tonći Belan, povevši ih i do moći sveca zaštitnika svetog Tripuna.

Na ruševinama crkve sv. Dujma splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja uručio je kotorskom biskupu msgr. Iliji Janjiću ček na 100 tisuća kuna za obnovu Dujmove crkve iz 13. stoljeća.

- Čestitam Vam na spremnosti što ste se odvažili ući u ovaj projekt obnove Dujmove crkve. Ovim se na najljepši način zaokružuje proslava velikog jubileja – 1700 godina od mučeničke smrti sv. Dujma. A ovim darom ugrađujete i dio sebe u Dujmovu crkvicu – kazao je kotorski biskup msgr. Janjić, zahvalivši predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita što su došli u posjet Kotoru i kotorskoj biskupiji, koja ima više od 10.000 vjernika.

Župan Peronja izrazio je zadovoljstvo time što se Županija mogla uključiti u inicijativu koju su biskup Janjić  i Grad Split započeli još 1997. godine.

- I ovo je potvrda naše brige za Hrvate u ovom kraju i želja nam je da se ovakva studijska putovanja nastave i dalje. Vjerujem da ćemo dogodine imati više od jednog autobusa u posjetu Kotoru i kotorskoj biskupiji – kazao je Peronja.

Miro Franović, voditelj obnove crkve sv. Dujma, izrazio je uvjerenje da će restauracija crkve biti završena do kraja godine, a najkasnije do blagdana sv. Dujma iduće godine, kada će biti i posvećenje Dujmove crkvice. Crkvica sv. Dujma u Škaljarima služila je kao vrtna crkva kotorske vlastele, a zanimljivo je da je  stradala u potresu u 17. stoljeću i danas se u katastarskim dokumentima uopće ne spominje.

U pratnji županijskih vijećnika i članova Poglavarstva bio je i zamjenik gradonačelnika Splita dr. Ljubomir Urlić, podsjetivši na to da je Grad Split u prosincu prošle godine na donacijskoj večeri prikupio 220 tisuća kuna za restauraciju Dujmove crkve u Škaljarima.

Kotorska biskupija obnavlja nekoliko katoličkih crkava, počevši od crkvice svetog Dujma u Škaljarima iz 13. stoljeća, preko crkve svetog Ivana u Bogišićima, do crkve svete Marije u Stolivu. Uz crkve u obnovi, posebno se ističe Bogorodičin hram u Prčanju s bogatom riznicom uresa, a tu čuvaju i srebrnu posudu koja je pripadala engleskom pjesniku lordu Byronu. I crkva svetog Nikole u Perastu ima bogat crkveni nakit, a u općinskom domu pokraj crkve, čuva se i mač što ga je Peraštanima za junaštvo darovao hrvatski ban Petar Zrinski.

No ništa od svega toga ne da se usporediti s otočićem Gospe od Škrpjela, nazvanom tako po čudotvornoj slici majke Božje, što se na njemu časti. Do 15. stoljeća otočiću nema ni spomena. Bila je to tek malena hrid koja je iz mora stršila. U drugoj polovici 15. stoljeća na toj je hridi sazidana crkvica.  A pobožni Peraštani od tada do danas nasiplju kamenje, što znači da je današnji otočić – ljudskom rukom stvoren. I dolazak splitske grupe tek je kamenčić u moru žudnje Hrvata Boke za očuvanjem hrvatske baštine i riječi. Hrvatski jezik u kraju koji je oduzet Hrvatskoj 1946. godine nije u službenoj upotrebi, pa je na svećenstvu Katoličke crkve, koja je tako zaista temelj opstojnosti Hrvata, izniman teret. O tome svjedoče i  riječi biskupa Janjića: «Lako je biti Hrvat u Zagrebu ili Splitu, ali budi Hrvat u Boki!».

Goste iz Županije i grada Splita primio je gradonačelnik Kotora Nikola Samardžić, a dobrodošlicu im je iskazao i generalni konzul RH u Kotoru Pero Poljanić, izrazivši uvjerenje da će najjužnija crkva sv. Dujma na Jadranu, u Škaljarima, već slijedeće godine biti u funkciji.

Dogradonačelnik Splita Ljubo Urlić najavio je potpisivanje Povelje o prijateljstvu između Splita i Kotora.