Predstavljen program međunarodne mature na engleskom jeziku


Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić i ravnateljica III. gimnazije, Split Deana Bokšić predstavili su International Diploma Programme, koji će se od rujna provoditi u splitskoj III. gimnaziji. Radi se o projektu međunarodne mature koji se provodi na engleskom jeziku, a namijenjen je učenicima od 16 do 19 godina.

Župan Blaženko Boban još je 2019. godine donio odluku kojom je zadužio III. gimnaziju za realizaciju ovoga programa. „Zadužio sam ovu, mogu slobodno reći jednu od najboljih gimnazija u Republici Hrvatskoj. Sada koristim priliku zahvaliti ravnateljici Deani Bokšić i svim zaposlenicima na uloženom trudu za dobivanje ovoga međunarodnoga programa“, izjavio je župan.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić istaknuo je kako je ovo veliki dan za obrazovanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji i cijeloj Republici Hrvatskoj. „Ovim događajem i upisom djece u IB program, kao i činjenicom da je III. gimnazija stekla status IB škole postajemo mjesto u svijetu na koje se iz cijeloga svijeta može doći, educirati i steći diplomu koja vrijedi u cijelome svijetu, bez polaganja razlikovnih ispita i razlika u državnim maturama. Ujedno se može osigurati i svjedodžba srednjoškolskog obrazovanja koja nudi ulaznicu za upis na prestižna svjetska sveučilišta“, izjavio je Đonlić.

Ravnateljica splitske III. gimnazije Deana Bokšić navodi kako se ova škola 3 godine pripremala za realizaciju programa međunarodne mature. „Opremali smo školu, a naši profesori su kroz to vrijeme prošli uistinu zahtjevne edukacije kako  bi dobili certifikate za predavanje u ovom programu. Pored naših povratnika i stranaca, svi učenici sa završenim drugim razredom, uz ispunjenje određenih uvjeta, mogu se smatrati dobrodošlim za upis u ovaj program“, izjavila je Bokšić.