PREMIJER DR. IVO SANADER U POSJETI SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI

Ulazak Hrvatske i Albanije u NATO savez i Europsku uniju te gospodarska suradnja dviju zemalja bile su teme radnog sastanka hrvatskog i albanskog premija dr. Ive Sanadera i Fatosa Nana, održanog u zgradi Splitsko-dalmatinske županije 16. srpnja 2004.  Sastanku je bio nazočan splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja.

- Podržat ću ideju da svi albanski državljani koji imaju vizu bilo koje zemlje iz schengenskog režima za jedan dan dobiju vizu za Hrvatsku u veleposlanstvu u Tirani. To se odnosi i na organizirane turističke grupe koje bi dolazile iz Albanije – kazao je hrvatski premijer dr. Ivo Sanader i dodao kako će Vlada RH uskoro o tome raspravljati.

Premijer dr. Sanader je albanskom premijeru prenio iskustva u izgradnji autoceste i vezano uz projekt jadransko-jonske autoceste kazao da je Hrvatska spremna ponuditi usluge.

 - Dobivanjem statusa kandidata za ulazak u EU i otpočinjanjem pregovora početkom iduće godine Hrvatska postaje lokomotiva. Mi ne želimo pobjeći iz ovog dijela Europe, nego želimo prenijeti naša iskustva zemljama iz ovog dijela Europe – kazao je dr. Sanader, a albanski premijer Fatos Nano, izražavajući zadovoljstvo  što je s hrvatskim kolegom postigao suglasnost o svim temama, kazao je kako Hrvatska za albansku vladu i narod nije samo jako dobar prijatelj nego i model koji će slijediti na putu u međunarodne integracije.