Program certifikacije regije za ulaganje

Certifikat su dobile Splitsko-dalmatinska županija, Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska, te 56 pojedinaca iz tih županija. Program certifikacije regija za ulaganja Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva provodilo se u suradnji s američkom agencijom USAID.

Glavni ciljevi Programa bili su poboljšati suradnju među regionalnim i središnjim institucijama uključenim u promicanje ulaganja, pomoći regijama u natjecanju za ulagačke programe, te u predstavljanju svojih prednosti.
Određena su tri standarda koje svaka regija treba postići. Prvi je informacijski standard, što znači mogućnost davanja brzog i točnog odgovaranja na ulagačke upite. Imovinski standard podrazumijeva izradu baze podataka lokacija i poslovnih zgrada koje zadovoljavaju međunarodne standarde kvalitete, a marketinški standard znači mogućnost promicanja ponude regije, te pružanja profesionalnih usluga potencijalnim ulagačima.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tajana Kesić Šapić ocijenila je da je Program ostvario sve planirane rezultate, te da je riječ o jednom od najuspješnijih projekata Ministarstva, koji će, kako je najavila, biti nastavljen u okviru predpristupnog IPA programa.
Na dodijeli certifikata prisustvovali su predstavnici Splitsko-dalmatinske županije: Božo Sinčić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i obnovu, Joško Stella, pročelnik Upravnog odjela za turizam, Petar Matković, stručni savjetnik u Zavodu za prostorno uređenje, te Žana Čagalj, direktorica CEPOS-a Split.