"Samo zajedno možemo vratiti slavu i lipotu svomu Gradu"

 

Danas je u splitskom HNK, uz prigodni program i pozdravne govore izaslanika Predsjednika Hrvatskog Sabora, Andre Krstulovića Opare,izaslanika Predsjednika Vlade RH, državnog tajnika Tončija Glavine, župana Splitsko-dalmatinske županije, Blaženka Bobana, nadbiskupa Splitsko-makarske nadbiskupije, mons. Marina Barišića i povjerenice VRH za Grad Split, Mirne Veža, upriličena svečana dodjela nagrada ovogodišnjim laureatima.

Nagradu za životno djelo su dobili: Vinko Prizmić, prof.dr.sc. Emilio Marin, Martin Olujić, Darinka Vukić – Vrca i dr.sc. Stanistav Piplović, koji se na koncu i zahvalio u ime svih nagrađenih.

Dobitnici osobne nagrade su Matea Jelić, Toni Kanaet, Frane Bešker, Emin Sarajlić i prof. dr.sc. Ivo Ivić.

Skupne nagrade pripale su Ustanovi u kulturi Galerija Kula, Udruzi žena oboljelih i liječenih od karcinoma Caspera te Zajednici tehničke kulture grada Splita.

U kratkom pozdravnom govoru župan Blaženko Boban je pohvalio angažman Povjerenice VRH Mirne Veže te je istaknuo potrebu zajedništva i zajednički trud sviju kako bi Grad Split i građani Splita dobili sve što je dugi niz godina propušteno učiniti: od obnove i izgradnje nove infrastrukture, stvaranja uvjeta za privlačenje novih investitora i svega što ovaj, drugi najveći hrvatski grad, čini Gradom. U svom obraćanju župan je kao i neki drugi ovih dana, kao vječne simbole našega Grada izdvojio: Marjan, svetoga Duju, IV Gardijsku brigadu, Hajduk i Torcidu. - Zamislite što bi mnogi svjetski gradovi, metropole i regije dali za toliko pozitivne, snažne energije i emocije, ponosa i prkosa koji pršte iz ova 4 simbola!?

- Ako su naši stari znali, ako smo i mi pokazali kada je trebalo, stati i opstati, obraniti se i uvijek iznova ustati i obnoviti se, pitamo se zašto i danas ne umijemo tu i takvu energiju usmjeriti na obranu i obnovu, na boljitak i napredak ovoga najlipšeg kutka na baloti zemaljskoj - zapitao se župan, te dodao: - Vlada RH u suradnji s nama je pokazala, u to se možemo uvjeriti ulazeći u Grad s bilo koje strane, da želi ispraviti ranije propuste, možemo kazati i nepravdu prema drugom najvećem hrvatskom gradu. Jer Split jest znanstveni centar Hrvatske i kulturno središte Mediterana. Prepoznat je po glazbenoj industriji, a u sportu, pojedinačnom i ekipnom nam zavide puno veće i  brojnije sredine. Ova Vlada, na čelu s Andrejem Plenkovićem je pokazala da uistinu vidi Split kao metropolitansko središte regije koje zaslužuje bolju infrastrukturu, vrhunski turizam i najbolje Sveučilište. Te iste vrijednosti smo prepoznali i mi u SD županiji - kazao je župan Boban. Pozvao je sve političke aktere u Gradu Splitu da "pokažu da smo svi skupa dorasli izazovima ispred nas. Jer politika nije radi nas samih, ne smije nam biti važniji naš ego od potrebe poniznog služenja svojim sugrađanima i pozornog osluškivanja njihovih potreba i očekivanja. Treba nam više međusobnog uvažavanja. Ne možemo uvijek tražiti krivca u drugima - reko je župan te, uz stihove pjesme Gradu Splitu, sinjskog pjesnika Bruna Vučkovića,  uputio snažnu poruku na kraju: - "Ka amfora zlatna uja u pleteru izlivena, na rukama o Merjana/ Idriš, veslaš i smiješ se, na valima o vrimena Splite moj..."

Stoga, dragi prijatelji, samo zajedno:  "fetivi", "vlaji" i "boduli", "gospodo" i "drugovi",  možemo višeglasno a ipak suglasno "otpivati  rajsku pismu puka svoga" i vratiti slavu i lipotu svomu Gradu.  Ugledajmo se na dobitnike ovogodišnjih i svih dosadašnjih dobitnika nagrada Grada Splita, kojima od srca čestitam i neka njihov primjer bude i nama uzor, za ljepši i bolji Split.

Sretan vam Dan Grada! Neka vas sve čuva i prati blagoslov našega nebeskog zaštitnika, sv. Dujma. Na dobro vam došla Sudamja!"