SINJ- BLAGDAN VELIKE GOSPE

Prošle godine u Hrvatskoj je nestao cijeli jedan grad od 12.907 stanovnika. Rođeno je samo 39.668 djece, najmanje otkako se rođenja bilježe, a iste je godine umrlo 52.575 osoba.

Tradicionalnom veličanstvenom procesijom u kojoj je nošena slika Gospe Sinjske i svečanim misnim slavljem na Trgu dr. Franje Tuđmana koje je predvodio msgr. dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, u najvećem južnohrvatskom marijanskom svetištu u nedjelju, 15. kolovoza 2004. je proslavljen blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Predvodeći svečano misno slavlje, nadbiskup Barišić je u prigodnoj propovijedi, govoreći o putu i putovanju, među ostalim naglasio:

- Majka Božija dolazi u susret danas radosnim hodočasnicima koji joj hrlimo u svetište Gospe Sinjske. Marija  dobro poznaje sve naše putove, a u borbi s prostorom i u trci s vremenom naše ceste postaju stratišta smrti, na njima je prisutan onaj zmaj. Zmaj preko alkohola, droge, pojačane agresivnosti, lažnog dokazivanja, kaotične samovolje, nepoštivanja prednosti, opasnog pretjecanja, pobjesnjelosti i bijega od stvarnosti … on proždire – guta toliku djecu, cijele obitelji.

- Došao je odlučujući trenutak da se svi, ama baš svi, obitelj i vrtić, Crkva i društvo, škola i autoškola, ustanove i organizacije, stranke na vlasti i one u oporbi, policija i prekršitelji, vozači i pješaci, nađemo na strani koalicije života nasuprot zmaju smrti. Potrebi su nam zakoni i propisi, ali za sigurnost na cestama sami strogi zakoni propisi nisu nam dovoljni.

Zar prometna nekultura nije rezultat temeljne nekulture koja se očituje kao pronevjera, nemoralno snalaženje, veze, kuverte, utaja poreza, mito, korupcija, iskorištavanje položaja, izigravanje natječaja, nevjernost obećanjima, nesprečavanje putovanja droge i trgovine ljudima? Nadbiskup Barišić je također naglasio da zmaj smrti u Hrvatskoj vodi protiv života. Prošle godine u Hrvatskoj je nestao cijeli jedan grad od 12.907 stanovnika. Rođeno je samo 39.668 djece, najmanje otkako se rođenja bilježe, a iste je godine umrlo 52.575 osoba.