SINJ – PREDSTAVLJENA KNJIGA DR. FRA KARLA KOSORA FRANJEVCI I HRVATSKI NARODNI PREPOROD U CETINSKOJ KRAJINI (1860. - 1870.)

U sinjskom hotelu Alkar, u sklopu Dana Alke i Velike Gospe, predstavljena Studija dr. fra Karla Kosora (1914. 1982.) Franjevci i  Hrvatski narodni preporod u Cetinskoj krajini (1860. - 1870.) u izdanju sinjskog ogranka Matice hrvatske, Franjevačke klasične gimnazije i Franjevačkog samostana iz Sinja. Studiju su okupljenim Sinjanima i njihovim gostima predstavili dr. Stijepo Obad i prof. Martin Vrgoč, a o piscu je govorio predsjednik sinjskog ogranka Matice hrvatske fra Mirko Marić.

Ova studija prikazuje buđenje nacionalne svijesti u Cetinskoj krajini kroz borbu narodnjaka pod vodstvom profesora sinjske Franjevačke klasične gimnazije i njihova ravnatelja fra Antuna Konstantina Matasa i autonomaša odnosno talijanaša koji su u to vrijeme čvrsto držali vlast u Sinju. Borba je započela 1860. kada gotovo da i nije bilo onih koji su osjećali hrvatski, kako kaže dr. Stjepo Obad. Tek sinjski franjevački profesori sa svojim župnicima. Unatoč stalnim teškim napadima, verbalnim pa i fizičkim, narodnjaci su pod vodstvom franjevaca došlo do pobjede.

Inače, ovaj rad svestranog prof. fra Karla Kosora (lingvistika, povijest, povijest književnosti, itd.) bio je prvi put objavljen 1965. u Sinjskoj spomenici ali u ograničenom broju primjeraka pa se pokazala potreba da se ponovno tiska s dodatkom prikaza života i djelovanja pisca što ga je priredio fra Gabrijel Jurišić.