SKUP TURISTIČKIH DJELATNIKA U VRGORCU

Vrgorac je bio domaćin skupa o turističkim potencijalima Dalmatinske zagore koji je okupio eminentne turističke djelatnike Splitsko-dalmatinske županije te okolnih gradova i općina. U ime domaćina riječi dobrodošlice poželio im je mr. Milivoj Franić, predsjednik TZ-a Vrgorca, i upoznao ih s mogućnostima toga grada u dopuni hrvatskog turističkog proizvoda, naročito kroz oblike agro, lovnog, rekreacijskog i seoskog turizma uopće koji je čvrsto zakoračio i na ovo područje.
— Vrgorac je još u vrijeme austro-ugarske vladavine nad ovim prostorima imao restoran i kavanu, a 1925. je dobio i hotel koji je uz smještajne kapacitete u desetak soba imao i 60 mjesta u restoranu, 80 na terasi, separe sa 6 stolova i garažu, što svjedoči da je u ugostiteljsko-turističkom smislu slijedio trend susjednog primorja — rekao je uvodno mr. Milivoj Franić. Podsjetio je na lepezu običaja, raznolikost i bogatstvo ovdašnje prirode te posebno na tradicionalnu gostoljubivost i srdačnost ljudi ovoga podneblja koje otkriva još 1772. godine i Alberto Fortis. To je značajna dimenzija turizma koja, kako će i sam putopisac zapisati, kao vrlina nije u tolikoj mjeri zastupljena ni kod njegovih Venecijanaca. Stoga sve te prednosti valja bolje valorizirati i iskoristiti u čemu državne institucije trebaju značajnije poduprijeti ovdašnje inicijative — istaknuo je Franić.
Promidžbeni blok na ovome skupu, kojega je u ime turističkog ureda vodila Kornelija Neli Bajalo ponudio je neotkriveni krajolik stilja s fotomaterijalom prvi put u povijesti toga mjesta načinjenim iz ptičje perspektive, te videozapis hotela Prvan, koji u svojoj ponudi prednjači s projektima rekreacije, izleta, istraživanja te avanturističkog i pustolovnog turizma usko povezanog s agroturizmom. Film o lađarima s rijeke Matice u Milošićima bio je posebno zamijećen kao i jezerska lađa kojoj se smiješi nastup na 7. po redu neretvanskom maratonu. Zatim je mr. Mili Razović, direktor Turističkog ureda TZ-a Splitsko-dalmatinske županije, promovirao katalog "Agroturizam srednje Dalmacije", tiskan u četiri jezične verzije. Taj dokument svjedoči dosege ali i otvara nove mogućnosti u razvoju turizma u zagorskom i primorskom dijelu Dalmacije, o čemu su svoje viđenje iznijeli još i Joško Stella, pročelnik Županijskog ureda za turizam, Stipe Romić, direktor turističkog ureda TZ-a Vrlika, i Davor Glavina, predsjednik TZ-a Makarska rivijera. Skup je solističkom izvedbom pjesme "Zagora, zagora" Tina Ujevića osvježila sopranistica Ina Međugorac, ujedno i skladateljica, koja je nastupila uz pratnju Davora Jelavića na gitari.

Tekst Igor MAJSTROVIĆ