SLOVENSKI VELEPOSLANIK U SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI

Zamjenica Splitsko-dalmatinskog župana Anđelka Vuko zajedno sa Božom Sinčićem v.d. pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i obnovu razgovarala je sa Milanom Oroženom veleposlanikom Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj u čijoj pratnji su bili Robert Krmelj, opunomoćeni ministar – zamjenik veleposlanika i Branko Roglić, počasni konzul Republike Slovenije u Splitu.

Zamjenica župana pozdravila je ispred Splitsko-dalmatinske županije i Župana goste iz Slovenije. Upoznala ih je sa prirodnim, kulturnim, povijesnim i gospodarskim značajkama, kako je rekla, najveće županije u Republici Hrvatskoj, te im zaželjela dobrodošlicu i ugodan boravak u Županiji.

Slovenski veleposlanik Milan Orožen, kazao je da je ovo kao veleposlaniku njegov prvi službeni posjet Splitu i Županiji, ali da je Split upoznao još kao dječak, te da nosi lijepe uspomene iz toga vremena. Zahvalio se na primanju, te izrazio želju za suradnjom na svim poljima. Naglasio je da je zadovoljan radom počasnog konzula, te da će gosp. Branko Roglić, kao novi počasni konzul Republike Slovenije u Splitu bliskim kontaktima ostvariti još bolju suradnju, posebice na polju gospodarstva i gospodarskog povezivanja dviju država.
Gosp. Orožen izrazio je želju za suradnjom i kroz obrazovanje, odnosno na sveučilišnoj razini, te se dotakao projekta Euro-mediteranskog univerziteta sa sjedištem u Piranu, koji bi trebao zaživjeti u vrijeme predsjedavanja Republike Slovenije Europskom unijom. Glavni cilj ovog projekta bila bi suradnja sveučilišta mediteranske regije.
Nadalje se razgovaralo o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, te pozitivnim posljedicama ulaska u Europsku uniju. Također se razgovaralo o KUD-u „Triglav“ koje okuplja 1200 građana Splita slovenske nacionalnosti. Kako je naglasila zamjenica župana Anđelka Vuko, Županija će u svakom trenutku biti spremna pomoći radu ovog hvalevrijednog društva preko županijskih odjela.
 

                                                                                               Ana-Marija Škorić